Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Stroomstoring voor eerst automatisch opgelost

Voor de eerste keer is in Nederland een stroomstoring automatisch opgelost doordat het elektriciteitsnet zelf ingreep. Ongeveer zeshonderd huishoudens, winkels en bedrijven in het centrum van Rotterdam zaten zondag achttien seconden zonder stroom in plaats van de gemiddelde twee uur.

Dat meldde netbeheerder Stedin maandag. Het bedrijf heeft het zelfherstellende net sinds juni 2012 in gebruik. De storing was de eerste sinds de komst van dat net en werd veroorzaakt door een defecte kabel.

De duur van een stroomstoring wordt door het zelfherstellende elektriciteitsnet fors ingekort. ,,Geavanceerde ICT en elektrotechniek detecteren en isoleren de locatie van een defect in een kabel of elektriciteitshuisje volledig automatisch en schakelen de overige delen van het desbetreffende net zelfstandig weer in’’, aldus een woordvoerder bij Stedin. Later gaat wel een monteur het probleem uiteindelijk oplossen.

De storing deed zich zondag voor bij Stedinklanten in de omgeving van Beurs, de Coolsingel, Korte Hoogstraat, Grote Kerkplein en Hoogstraat. De overige klanten in de omgeving van Blaak hadden zondagmiddag na een uur weer elektriciteit.

,,We hebben deze wereldprimeur natuurlijk van tevoren uitgebreid in een testcentrum beproefd”, zegt directeur Henk Blom van Stedin. ,,Toch blijft het altijd spannend of het ook in de praktijk werkt. Zondag hebben wij laten zien dat onze technogie inderdaad in staat is de impact en duur van een storing spectaculair te verkorten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stroomstoring voor eerst automatisch opgelost
Sluiten