Robyn van Gorsel
Robyn van Gorsel Nieuws 15 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Rotterdam heeft vuilste lucht van Nederland

In Rotterdam is dit jaar de hoogste concentratie stikstofdioxide gemeten van Nederland. Daarnaast staat de gemeente ook in de top vijf gemeente met de meeste fijnstof. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat de Maasstad de meest vieze lucht van het land heeft.

De concentratie stikstofdioxide zal volgens het RIVM in 2015 bestaan uit 30,1 microgram per kubieke meter. In Amsterdam ligt dat getal op 25,7 en in Utrecht op 27,8. Stikstofdioxide kan schadelijk zijn voor de luchtwegen en longen. Het verkeer in Rotterdam is de grootste boosdoener. Ook de industrie en energiesector stoten veel stikstofdioxide uit.

Fijnstof
Daarnaast kent Rotterdam ook een hoge concentratie aan fijnstof. Het aantal microgram per kubieke meter is in de afgelopen twee jaar met ruim acht procent verhoogd naar 24,3.

Hardnekkig
De gemeten hoeveelheden in Rotterdam zijn hoger dan in andere Nederlandse gemeentes en zelfs hoger dan de Europese grenswaarden. Deze overschrijdingen zijn echter hardnekkig, ze nemen slechts langzaam af, stelt het RIVM.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.