Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 15 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Ophef om dansende genitaliën in kinderprogramma

In Zweden is nogal wat ophef ontstaan over de cartoons in het kinderprogramma Bacillakuten die eruit zien als dansende genitaliën.

De clip van 1 minuut op zender Barnkanalen laat penissen en vagina’s in cartoonvorm zien, die lachen en dansen op een deuntje. In het liedje worden woorden gebruikt waarmee kleine kinderen soms verwijzen naar hun geslachtsdelen.

Menselijk lichaam

“Hier komt Willie aangerend, hij heeft geen broek”, zo wordt onder meer gezongen in het lied. De clip, al bijna 3 miljoen keer bekeken op YouTube en Facebook, is gemaakt voor Bacillakuten, een programma dat als doel heeft kinderen van drie tot zes te onderwijzen over het menselijk lichaam.

Op de facebookpagina van het lied hebben ouders echter verbolgen gereageerd op het fragment. “Wat is dit? Is dit onderwijzend bedoeld?”, zo reageert er een. “Ik heb me altijd al afgevraagd hoeveel mensen in de kinderentertainmentindustrie drugs gebruiken”, zegt een ander.

Andere commentaren zijn positiever. “Geweldig lied over het meest natuurlijke ding dat er is. Super!”, zegt een moeder. “Leuk lied en leuke video. Jammer dat volwassenen zoiets moois en natuurlijks veranderen in iets om je voor te schamen”, schrijft een ander.

Blogger Alex Schulman vindt dat de clip te seksueel is, omdat de vagina als “verstandig, onschuldig en lief” wordt neergezet terwijl de rechtop staande penissen “wilde dingen” zijn.

‘Onschuldige muziekvideo’

Het lied is geschreven door Johan Holmström, die eerder al liedjes voor hetzelfde programma maakte, waaronder ‘plassen, scheten en poepen’, ‘ik hou van slijm’ en ‘weekdieren in mijn broek’. Hij reageert: “Ik heb medelijden met de ouders die boos zijn, dit is een onschuldige muziekvideo.” Hij voegde eraan toe dat binnenkort mogelijk een volledig nummer op Spotify zal verschijnen.

De clip kreeg verdere bekendheid toen het korte tijd door YouTube werd geclassificeerd als ‘volwassen inhoud’, waardoor kijkers hun leeftijd moesten bevestigen voor ze de video konden bekijken. De programmamakers hebben YouTube inmiddels kunnen overtuigen dit aan te passen.

‘Positieve reacties’

Volgens Kajsa Peters, uitvoerend producent van het programma, viel het mee met de negatieve reacties en waren veel mensen juist overweldigend positief. “We richten onze programma’s op kinderen, maar veel ouders kijken mee en we hopen dat zij dankzij onze programma’s dingen makkelijker kunnen uitleggen aan hun kroost”, stelt ze. Ze voegde eraan toe: “Als er zoveel discussie over deze clip is, betekent dat wellicht dat onze maatschappij dat nodig heeft.”

De clip werd voor het uitzenden van het programma al uitgegeven. De uitzending vindt pas aan het eind van volgende maand plaats. Deze aflevering gaat volledig over genitaliën. “We zijn zeer benieuwd naar de reacties na afloop van de uitzending”, aldus Holmström.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.