Alrik de Jong
Alrik de Jong Nieuws 6 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

PvdA: Zicht op vrijlating bij levenslang

Iemand die een levenslange gevangenisstraf heeft gekregen, moet zicht krijgen op vrijlating. Dat zegt PvdA-Kamerlid en oud-rechter Jeroen Recourt dinsdag in dagblad Trouw. "Het gaat om humaniteit. Iemand een leven lang perspectiefloos opsluiten, vind ik nog wel erger dan de doodstraf. Dat is een uitgestelde doodstraf", aldus Recourt.

In Nederland is levenslang een gevangenisstraf tot de dood. Recourt zegt tegen de krant dat de straf in sommige gevallen ,"de enige oplossing” is, maar stelt dat gevangenen wel een perspectief op vrijlating moeten krijgen. "Met perspectief bedoel ik dat je structureel na in elk geval vijfentwintig jaar iemands zaak bekijkt: wat is er aan de hand? Wat is de kans op herhaling? Hoe staan de slachtoffers er nog in?"

Lees ook: Vijf keer levenslang voor doden agenten

Recourt zegt dat het noodzaak is het huidige systeem aan te pakken, omdat het idee van perspectief bij levenslang langzaamaan is ondergesneeuwd. "Op het moment dat er politiek geen beweging in zit, gebruik ik de instrumenten die ik als Kamerlid heb. Of dat kans van slagen heeft? Volgens mij staat een krappe Kamermeerderheid aan de goede kant van de lijn, om het zo maar te zeggen", aldus de PvdA’er.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.