Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 5 jan 2015
Leestijd: 5 minuten

ADAM: van orgasmeclip naar realitysoap BNN

Vijf zangeressen die beroemd werden met ‘de orgamseclip’, kunnen we vanaf dinsdag volgen in een realityserie van BNN, Like Adam.

Was het nou echt of niet, die klaarkomclip bij de single Go To Go van de girlband ADAM? Eva, Sanne, Loulou, Anna en Suzanne, drie meiden uit Amsterdam en twee uit Rotterdam, zullen het nooit loslaten. De YouTubeteller is na driekwart jaar ongekend: 14,5 miljoen!

Homorechten

Eerder trokken de dames al de aandacht met Hit Me Again, als statement voor homorechten in Rusland. En in december zagen we Suzanne Kipping, in de clip van On To Something (over pure schoonheid), haar hoofd kaalscheren. Wasgetekend, ADAM.

Dat kaalscheren was zéker echt, zien we bij een afspraak met Suzanne en collega Eva over de real lifesoap Like Adam. BNN laat vanaf dinsdag in tien afleveringen het plotselinge succes na het uitkomen van de beroemde clip zien. Maar naast pieken ook dalen en de druk om te presteren. Lol, maar ook bloed, zweet en tranen dus.

Anna weg

Tranen vloeiden er zeker toen zangeres (en actrice) Anna Speller de groep onlangs verliet. Ze was de focus op ADAM kwijt toen haar vader plotseling overleed. In Like Adam zullen we kennismaken met een nieuw bandlid en ook ADAM’s tocht voor Serious Request zien. Daarbij zongen zij de klassieker My Girl 50 maal op één dag, de laatste keer in het Glazen Huis (,,we gingen kapot, niet normaal meer").

Lees ook: ADAM brengt opnieuw shockerende videoclip uit.

Maandenlang hadden – en hebben nog steeds – de meiden een camera in hun nek. Suzanne: ,,Je ziet hoe zo’n band al je tijd lijkt op te slokken. Als dan zoiets als met Anna gebeurt, is ADAM opeens iets kleins. Mooi voor de serie zou je kunnen zeggen, maar we hadden liever gehad dat zij er nog bij was."

Dat ze alle vier hun nevenactiviteiten hebben zorgt voor een bizarre agendatrekkerij. Gelukkig hebben ze een gezamenlijke. Suzanne laat zien wanneer Eva schoolwerk moet inleveren. En als iemand de agenda vergeet? Eva: ,,Dan ben je de lul en moet je het oplossen. Iedereen is dus héél goed met agenda’s."

Holyshit

BNN zag ADAM’s clip en wist: die meiden moeten we hebben. Suzanne: ,,Die clip sluit aan bij wat BNN wil. Het is jong, seks, grappig en gedurfd. De omroep kende Anna al van de serie Feuten. Toen dachten wij: holyshit, doen."

,,De camera’s in je nek was wel even wennen", zegt Eva. ,,De cameraman stond niet naast mijn bed bij het opstaan, maar alles wat we met ADAM doen wordt gefilmd. Alle vergaderingen, repetities, audities, concerten… overal is de opnameploeg bij. Nu vergeten we de camera soms. Ook niet altijd handig als je iets eruit flapt, haha."

Lees ook: Het tv-jaar in tops en flops.

Suzanne: ,,We zijn best nadenkende meiden gelukkig, dus we zeggen niet zomaar alles. Maar we spraken ook af de boel niet te willen verdraaien. Anders moet je niet meedoen aan zo’n serie. Opgenomen? Dan is het wat het is. We hopen dat de vooroordelen over meidengroepen daarmee verdwijnen. Mooi, dom, weinig talent, beetje kunnen dansen… dat denkt men. We laten zien dat we meisjes zijn die gewoon over alles kunnen praten, ons echte zelf kunnen zijn en talent hebben."

Op internet

Hun echte zelf waren ze in de befaamde video Go To Go vast niet, maar spijt? Geen moment. Ook Eva niet, die samen met Loulou niet aan de clip wilde meedoen: ,,Wij zagen het niet zitten om met de dingen die we naast de band doen, zo op internet te staan de rest van ons leven. We stonden echter totaal achter het idee, te gek zelfs."

Suzanne deed dus wel mee, maar had de miljoenen kijkers nooit zien aankomen. ,,De clip is preuts, schattig, je ziet verder niks. Ik dacht ‘Nederlanders gaat hier niet zo op reageren, die zijn wel meer gewend. Dan zou het heftiger en bloter moeten zijn. Tien-, twintigduizend kijkers… dan vond ik het een succes."

Gemekker

Maar nee dus, de hele wereld kijkt Go To Go. Rijk worden ze er niet van, maar aandacht – handig voor de carrière – en een realityserie op de buis leverde het dus op. En gemekker uit de Hollandse polder en niets dan lof vanuit het buitenland. ,,Daar komen later kinderen uit, uit die hoeren. Dat zou niet mogen gebeuren. Zo waren reacties in Nederland soms", zegt Suzanne. ,,In het buitenland riepen ze dat we geweldige powervrouwen zijn."

Toekomst

En na de serie? Eva: ,,Knallen op festivals, dat willen we. Daar komen we het beste tot ons recht bleek afgelopen zomer en kunnen we mensen het meest verrassen." Suzanne: ,,De muziek van ADAM moet op zich staan en in clips willen we altijd iets bijzonders naar buiten brengen."

Even voorstellen

Wie zijn de huidige dames van ADAM en wat is hun gekke feitje?

* Eva, deeltijdstudente journalistiek (deed ook de Amsterdam Dance Academy).

Weet alles van Cubaanse sigaren.

* Suzanne, studeerde muziektheater (Conservatorium Rotterdam) en ‘maakt qua theater en kunst ook megavage shit’.

Ze wil alles en wil vooral alles nu.

* Loulou, studeerde muziektheater (Conservatorium Rotterdam), is the natural hippie of Amsterdam.

Heeft ouders met een Hardrockcafé.

* Sanne, studeerde muziektheater (Conservatorium Rotterdam) en is de girly girl (maar schijn bedriegt).

Speelt als understudy van Anouk Maas de hoofdrol in Albert Verlindes musical The Sound of Music.

Like Adam, vanaf dinsdag, 22.50 uur, op NPO 3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.