Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek e-sigaret veroorzaakt ophef en verwarring

Wie denkt een e-sigaret te gebruiken, omdat deze minder schadelijk voor de gezondheid is dan een gewone sigaret met tabak zou een grote fout kunnen begaan. De e-sigaret kan namelijk 15 keer kankerverwekkender zijn dan een gewone sigaret, zo bleek uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de universiteit Portland in het gerenommeerde The New England Journal of Medicine.

Duizenden geschokte reacties van lezers, e-sigaretrokers en instanties volgden. Maar volgens de Tobacco Vapor Electronic Cigarette Association (TVECA) is het onderzoek de reinste onzin. Volgens deze pro-e-sigaretten-organisatie, is het onderzoek gemanipuleerd. En ook het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (EBM), een medisch wetenschappelijk instituut, spreekt van ‘een storm in een glas water’.

Het onderzoek

Wie een elektronische sigaret rookt met een batterij van 3.7 volt, hoeft zich volgens de onderzoekers geen zorgen te maken. Maar wie een e-sigaret rookt waarin een batterij van 5 volt zit, kan een stof binnenkrijgen die 5 tot 15 keer schadelijker is dan de stoffen die je binnenkrijgt door tabak te roken. Bij een hoge verdampingstemperatuur, bij oververhitting, komen namelijk hoge concentraties vrij van de kankerverwekkende stof formaldehyde.

Vlees op bbq

Maar volgens hoofd van de TVECA, Ray Story, hebben de onderzoekers geen gebruikelijke instellingen gebruikt. Het is volgens hem wel mogelijk dat een e-sigaret de gevaarlijke stof formaldehyde produceert, maar alleen bij extreme oververhitting. ,,Dat kan alleen als de e-sigaret gemanipuleerd wordt, bij verkeerd gebruik. Vergelijkbaar met een auto waarbij je tegelijk het gas en de koppeling intrapt. Dat gaat mis." Volgens Story is het onmogelijk een hoge concentratie van de stof formaldehyde vrij te krijgen uit een e-sigaret die in de winkel te koop is en waarvan de instellingen niet vervolgens worden aangepast. ,,Een gebruiker zal de instellingen nooit zelf zo extreem aanpassen, simpelweg omdat het een zeer onaangenaam resultaat zal opleveren", zegt Story. ,,Denk aan een stuk vlees op de barbecue. Dat zou een lekker mals stukje vlees kunnen zijn, maar ook een kankerverwekkend verbrand stuk kunnen worden als iemand het maar lang genoeg laat liggen."

KWF

KWF Kankerbestrijding laat weten dat de e-sigaret geen onschadelijk product is, maar uit andere onderzoeken blijkt dat de e-sigaret wel minder schadelijk is dan een traditionele sigaret. ,,Er is nog te weinig bekend over de schadelijkheid van de e-sigaret op de lange termijn." De cijfers uit dit nieuwe onderzoek van de universiteit Portland noemt zij ‘schokkend.’ ,,Helaas zetten e-sigaretfabrikanten de e-sigaret op de markt als iets ‘gezonds’. Maar e-sigaretten zijn wel degelijk kankerverwekkend dat was al langer bekend."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.