Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 jan 2015

‘E-sigaret 15 keer kankerverwekkender dan sigaret’

Wie denkt een e-sigaret te gebruiken, omdat deze minder schadelijk voor de gezondheid is dan een gewone sigaret met tabak, zou een grote fout kunnen begaan. Bij een elektronische sigaret met een batterij van 3 volt, is er nog niks aan de hand. Maar wie een e-sigaret rookt waarin een batterij van 5 volt zit kan een stof binnenkrijgen die 5 tot 15 keer schadelijker is dan de stoffen die je binnenkrijgt door tabak te roken. Dat stelt onderzoek van de universiteit van Portland vast, dat werd gepubliceerd in het gerenommeerde The New England Journal of Medicine.

Verdamping

De onderzoekers stelden vast dat er bij een hoge verdampingstemperatuur, bij oververhitting, hoge concentraties vrij komen van de kankerverwekkende stof formaldehyde. Gebruikers zouden tot 14 milligram formaldehyde per dag kunnen inhaleren, en dat is tot 15 keer kankerverwekkender dan de stoffen in een gewone sigaret. Formaldehyde wordt onder hoge temperaturen gevormd uit glycol en glycerol.

Verder onderzoek nodig

Hoe formaldehyde onze luchtwegen aantast is nog niet onderzocht, maar de stof wordt door het internationale agentschap van kankeronderzoekers wel ingedeeld in de categorie 1 van kankerverwekkende stoffen. Dit onderzoek is één van de eerste studies naar het gezondheidseffect van de elektronische sigaret.

Tegenreactie

Volgens hoofd van de pro-e-sigarettenorganisatie Tobacco Vapor Electronic Cigarette Association (TVECA) , Ray Story, hebben de onderzoekers geen gebruikelijke instellingen gebruikt. Het is volgens hem wel mogelijk dat een e-sigaret de gevaarlijk stof formaldehyde produceert, maar alleen bij extreme oververhitting. ,,Dat kan alleen als de e-sigaret gemanipuleerd wordt en bij verkeerd gebruik. Vergelijkbaar met een auto waarbij je tegelijk het gas en de koppeling intrapt. Dat gaat mis.” Volgens Story is het onmogelijk een hoge concentratie van de stof formaldehyde vrij te krijgen uit een e-sigaret die in de winkel te koop is en waarvan de instellingen niet worden aangepast. ,,Een gebruiker zal de instellingen nooit zelf zo extreem aanpassen, simpelweg omdat het een zeer onaangenaam resultaat zal opleveren”, zegt Story. ,,Denk aan een stuk vlees op de barbecue. Dat zou een lekker mals stukje vlees kunnen zijn, maar ook een kankerverwekkend verbrand stuk kunnen worden als iemand het maar lang genoeg laat liggen.”

KWF

KWF Kankerbestrijding laat weten dat de e-sigaret geen onschadelijk product is, maar dat uit andere onderzoeken blijkt dat de e-sigaret wel minder schadelijk is dan een traditionele sigaret. ,,Er is nog te weinig bekend over de schadelijkheid van de e-sigaret op de lange termijn.” De cijfers uit dit nieuwe onderzoek van de universiteit Portland noemt KWF ‘schokkend.’ ,,Helaas zetten e-sigaretfabrikanten de e-sigaret op de markt als iets ‘gezonds’. Maar e-sigaretten zijn wel degelijk kankerverwekkend dat was al langer bekend.”

Lees ook: Onderzoek e-sigaret veroorzaakt ophef en verwarring

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘E-sigaret 15 keer kankerverwekkender dan sigaret’
Sluiten