Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 29 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders hebben poepangst

Nederlanders zijn bange poeperds. Ze stellen poepen regelmatig uit op het werk, in een restaurant of op vakantie. En maar liefst negen op de tien mensen moet er niet aan denken een grote boodschap te doen als ze op visite zijn. Er heerst een groot taboe op het praten over poep en darmklachten, zegt de Maag Lever Darm Stichting.

Enquête

De stichting voerde een online enquête uit onder 2200 mensen. Hieruit blijkt dat de voornaamste reden voor mensen om het toiletbezoek uit te stellen een vieze of stinkende wc is, gebrek aan privacy of dat men weet dat andere personen op hen staan te wachten.

Lees ook: Poeptransplantatie met Amerikaanse donorpoep in VUmc

Van de ondervraagden vindt 60 procent dat er een taboe op praten over poep en darmklachten bestaat. De Maag Lever Darm Stichting zou willen dat er meer over gesproken wordt. Door het bespreekbaar te maken, herkennen mensen klachten eerder en worden ze gestimuleerd om tijdig naar de huisarts te gaan.

Achterom kijken

Ruim 70 procent van de ondervraagden kijkt wel altijd achterom na toiletbezoek, blijkt uit de enquête. Ze kijken dan vooral naar „de kleur en de structuur van de poep”. „Het is van levensbelang om regelmatig je poep te checken”, benadrukt Marian Verasdonck, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. „Je poep vertelt je namelijk veel over je gezondheid. Kijk daarbij niet alleen naar de kleur van de ontlasting, maar ook naar bloed en slijm. Bloed in de ontlasting kan een alarmsignaal zijn van darmkanker. En hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden.”

Darmklachten

Darmklachten zijn niet onbekend bij Nederlanders. Ruim 85 procent zegt hier regelmatig last van te hebben. Meest voorkomend is winderigheid. Maar liefst 71 procent ervaart dit. Meer dan de helft noemt ook diarree, verstopping en een opgezette buik als darmklacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.