Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 5 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Minder zorgoverstappers maximaal eigen risico

Minder overstappers kiezen voor maximaal eigen risico zorgverzekering. Budgetverzekering in trek bij jongeren.

Aan de trend dat elk jaar meer mensen overstappen op een zorgverzekering met een maximaal eigen risico lijkt een einde gekomen. Het aantal mensen dat via de vergelijkingssites Zorgkiezer.nl, Geld.nl en HoyHoy.nl overstapte op een zorgverzekering voor 2015 met het maximaal eigen risico daalde voor het eerst ten opzichte van een jaar eerder. Bij Independer.nl bleef het aantal nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit rondvraag van Metro langs de vier grote vergelijkingssites voor zorgverzekeringen.

Grens bereikt

Tot 1 januari kon er geswitcht worden van zorgverzekering. Het maximale eigen risico kon voor dit jaar opgeschroefd worden naar 875 euro om zo een lagere premie te krijgen. Vorig jaar was dit nog 860 euro. ,,De grens lijkt bereikt voor mensen nu het maximale eigen risico opnieuw is gestegen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. Een kleine 17 procent van de overstappers via Geld.nl koos voor 2015 voor het maximale eigen risico. Een jaar eerder was dit nog bijna 24 procent. Bij Zorgkiezer.nl daalde dit percentage van 23 naar 17 procent en via HoyHoy.nl koos voor dit jaar 18 procent een maximaal eigen risico ten opzichte van 21 procent een jaar eerder.

Lees ook: Wirwar, 1300 opties voor zorgpolis.

Opvallend is ook dat de hausse overstappers lang op zich liet wachten. Zo maakte 42 procent van de overstappers via Independer.nl deze overstap pas in de laatste vijf dagen voor het nieuwe jaar. HoyHoy.nl laat weten dat het de laatste drie dagen voor 2015 nog nooit zo druk is geweest op de overstapsite. ,,Een paar minuten voor middernacht waren er nog honderden mensen actief op onze site”, zegt Willem van Wijk van HoyHoy.nl. ,,De laatste overstapper deed dit 3 seconden voor twaalf. En ook een paar seconden na 12 uur wilde iemand nog overstappen, maar diegene is te laat.”

Verwarring

Een verklaring voor het uitstellen van de overstap is volgens de vergelijkingssites de verwarring rond vrije artsenkeuze en de toename van het aantal budgetverzekeringen. Wie voor een budgetpolis kiest, kan maar in een beperkt aantal ziekenhuizen terecht. De vergelijkingssites zeggen overspoeld te zijn met vragen hierover. Met name over waar je wel en niet terecht kan met een bepaalde polis. ,,Er zijn meer budgetverzekeringen gekomen, maar de voorwaarden hiervoor verschillen per polis. Mensen ervaren het overstappen nu nog meer als een ingewikkelde puzzel”, zegt Bulthuis.

Lees ook: Overstappen zorgverzekering op station.

Van Wijk ziet door de komst van de vele budgetverzekeringen een opvallende tweedeling in de markt. ,,Jongeren gaan hoofdzakelijk voor een goedkope budgetverzekering, terwijl 50-plussers voor een duurdere restitutiepolis gaan.” Bijna 28 procent van de overstappers via HoyHoy.nl koos voor 2015 voor een budgetverzekering. Een jaar eerder was dit nog slechts 3,5 procent, maar toen waren er nog maar drie van dit soort polissen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.