Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 12 jan 2015 / 19:05 uur

Merkel: Islam hoort in Duitsland

In navolging van ex-president Christian Wulff, die hetzelfde zei in 2010, heeft ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd dat de islam gewoon thuishoort in Duitsland. Merkel zei dit maandag in een gesprek met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Welkom

Merkel gaf aan dat ze bondskanselier is van alle Duitsers, "oftewel alle mensen die hier leven, ongeacht welke oorsprong of herkomst ze hebben". Ook benadrukte ze dat iedereen zich welkom zou moeten voelen, zo lang diegene bereid is om de Duitse wetten te volgen en de taal te leren.

Lees ook: Tienduizenden Duitsers betogen om islam

Pegida

De uitspraken van Merkel komen een paar dagen na de aanslagen in Parijs, die uit naam van de islam werden gepleegd. Tegelijk maakt Duitsland zich maandag op voor nieuwe demonstraties voor en tegen de Pegida-beweging. Die beweging verzet zich vreedzaam tegen de vermeende islamisering van het land. Pegida heeft voor maandagavond wederom een demonstratie aangekondigd.

Tegendemonstratie

In Leipzig waren maandag volgens de politie 4600 mensen op de been om te protesteren tégen de Pegida-beweging. Ook in Dresden betoogden enkele honderden mensen onder de noemer ‘Dresden Nazivrij’, in Berlijn demonstreerden zo’n zevenhonderd mensen.

Lees ook: 15.000 mensen bij anti-islamdemonstratie Dresden

Enquête

In augustus van 2014 bleek uit een enquête van Zeit nog dat ruim de helft van de Duitsers vindt dat de islam helemaal niet thuishoort in hun land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Merkel: Islam hoort in Duitsland
Sluiten