Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 12 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Criminelen maken zelf valse kentekenplaten

Criminelen zouden over twee drukpersen en duizenden blanco kentekenplaten beschikken, waarmee ze valse kentekens kunnen maken. Dit blijkt uit een politierapport uit 2013, zo meldt RTL Nieuws maandag. Er zouden daardoor in Nederland circa 40.000 auto’s rondrijden met valse platen.

Niet alleen loopt de overheid door de valse kentekens jaarlijks 44 miljoen euro aan belastinginkomsten mis, ook worden nietsvermoedende automobilisten opgezadeld met verkeersovertredingen die zij niet hebben gepleegd.

Lees ook: Minder bonnen door parkeren op kenteken

Inbraak

Sinds 2001 zouden bij kentekenplaatfabrikanten zestig inbraken zijn gepleegd. Bijna 30.000 blanco kentekens zouden daarbij zijn gestolen. In bijna 28 procent van de gevallen waarin na een tankbeurt niet wordt betaald, gebeurt dit volgens RTL Nieuws met valse kentekenplaten. Dit zijn zo’n 10.000 gevallen per jaar. De schade hiervan wordt geschat op 2 miljoen euro per jaar.

Voordelen

Voor criminelen heeft het zelf drukken van de platen grote voordelen ten opzichte van diefstal. Na diefstal doet de eigenaar aangifte bij de politie en wordt een kenteken als gestolen geregistreerd. Een gekopieerd kenteken blijft onopgemerkt en kan veel langer worden gebruikt.

Lees ook: Schoolbuschauffeur shockeert met racistisch kenteken

Stappen tegen misbruik

Het ministerie van Veiligheid zegt dat er veel stappen zijn gezet om misbruik te voorkomen. Zo is in 2000 het systeem Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten (GAIK) geïntroduceerd. Hiermee is volgens het departement het aantal nagemaakte kentekenplaten fors teruggedrongen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.