Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 19 jan 2015 / 09:11 uur

Hoogleraar AMC: Sigaretten eerder harddrugs dan xtc

Roken zou eerder in de categorie harddrugs moeten vallen dan xtc, vindt hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC).

Als het aan de hoogleraar verslavingszorg ligt wordt xtc zo snel mogelijk gelegaliseerd, vertelde hij aan AT5. “Roken, heroïne en cocaïne zijn veel schadelijker als je kijkt naar risico op verslaving en breinschade. Cannabis is lichter en uit de meeste analyses blijkt dat xtc nog lichter wordt ingedeeld.” Roken zou volgens hem nog eerder in de categorie harddrugs moeten vallen dan xtc. “Elk jaar hebben we 20.000 doden ten gevolg van het roken.”

Lees ook: Landelijk alarm voor levensgevaarlijke xtc-pil

Amsterdam Dance Event

Van den Brink reageert hiermee op de heftige discussie die losbarstte over xtc na het Amsterdam Dance Event (ADE), toen drie doden vielen na gebruik van de harddrugs. Er klonken geluiden van strengere handhaving, maar dat is naïef, zegt Van den Brink. “Wanneer is dat gelukt, strenger verbieden, zodat mensen niet meer gebruiken?” aldus de hoogleraar tegen AT5.

Lees ook: Derde dode na Amsterdam Dance Event

Het grote gevaar met xtc zit hem juist in de illegaliteit van de drug, volgens Van den Brink. Gebruikers weten niet altijd precies wat voor stoffen de pillen bevatten en in welke dosering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoogleraar AMC: Sigaretten eerder harddrugs dan xtc
Sluiten