Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 19 jan 2015 / 10:05 uur

Punkdames Pussy Riot naar Film Festival Rotterdam

De feministische Russische punkrockband Pussy Riot bezoekt dit jaar het International Film Festival Rotterdam. Dat heeft het IFFR maandag bekendgemaakt.

Het festival heeft de dames uitgenodigd in het kader van drie thema’s die dit jaar aan bod komen: feminisme, hedendaagse propaganda en politieke beeldvorming. De formatie is op woensdag 28 januari aanwezig op het festival.

Meepraten

Bandleden Nadya en Masha zullen deelnemen aan een talkshow en een concert geven in het Oude Luxor. Bovendien wordt materiaal uit de documentaire Pussy vs Putin vertoond. De kaartverkoop voor talkshow en concert gingen maandagochtend van start.

Lees ook: Pussy Riot over mishandeling.

Drie leden van Pussy Riot werden op 3 maart 2012 gearresteerd na een optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Hiermee wilden de vrouwen protesteren tegen de herverkiezing van president Poetin en de verwevenheid van kerk en staat in Rusland. In augustus werd het trio veroordeeld tot twee jaar strafkamp. In oktober 2012 werd een van de leden vervroegd vrijgelaten. De andere twee vrouwen kwamen in december 2013 vrij.

Aandacht

De band liet na de vrijlating weten officieel te stoppen met optreden. Maar de diverse leden reizen nog wel de wereld rond om aandacht te vragen voor de mensenrechten in Rusland. Voor zover bekend is dit de eerste maal dat de vrouwen Nederland bezoeken sinds hun gevangenschap.

Zwarte Cross

Een bezoek van Pussy Riot aan ons land gebeurde eerder, al ging het toen om één bandlid, Yekaterina Samutsevich. Zij verzorgde in de zomer van 2013 het startschot van de Naked Run op festival de Zwarte Cross in de Achterhoek. Bij de Naked Run holden deelnemers naakt over een crossbaan om aandacht te vragen voor de toenemende repressie op vrijheid van meningsuiting in verschillende delen van de wereld en Rusland in het bijzonder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Punkdames Pussy Riot naar Film Festival Rotterdam
Sluiten