Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 4 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

CIA over UFO’s: Wij waren het!

De Amerikaanse geheime Dienst, de CIA, neemt de verantwoordelijkheid voor meer dan de helft van alle gerapporteerde UFO-waarnemingen in de late jaren ’50 en ’60. Ze laten nu weten: "Wij waren het."

De gespotte "ongeïdentificeerde vliegende objecten" kunnen worden verklaard door het beroemde U-2 spionagevliegtuig dat vliegt op een hoogte van 18 kilometer of hoger. Bemande vluchten konden toen nog niet op zo’n hoogte vliegen, waardoor mensen die de toestellen spotte dachten UFO’s te zien.

Lees ook: Krijgen vliegtuigen in de toekomst de vorm van een donut?

Een onverwacht neveneffect

Deze gegevens zijn bekend gemaakt in een nu vrijgegeven document uit 1998 van de CIA, genaamd ‘De CIA en het U-2-programma, 1954 – 1974’. In het rapport is te lezen dat "het testen van de U-2 leidde tot een onverwacht neveneffect; een enorme toename van meldingen van ongewone activiteit in de lucht".

In het midden van de jaren 50 vlogen de meeste commerciële vluchten op een hoogte van 3 tot 6 kilometer en militaire vliegtuigen op een hoogte van maximaal 12 kilometer. "Zodra de U-2 boven de 18 kilometer begon te vliegen, namen de meldingen toe," aldus de CIA. Door een log bij te houden van de data en tijden waarop de U-2-toestellen vlogen, konden het grootste deel van de UFO-meldingen worden verklaard. "Dit kon alleen niet openbaar worden gemaakt aan de makers van de meldingen".

Lees ook: ‘Regering VS doet niets mer CIA-rapport’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.