Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 28 mei 2024
Leestijd: 1 minuut

Negatieve BKR-registratie na aflossen schulden blijft mogelijk minder lang staan, zo zit het

Mensen die via een regeling van hun schulden afkomen moeten zodra ze schuldenvrij zijn niet meer geregistreerd staan bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarvoor pleit bestuurder Katja Mur van de Autoriteit Persoonsgegevens in het AD.

Een zogenoemde BKR-registratie blijft nog tot 5 jaar na het aflossen van schulden staan. Dat kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen bij het afsluiten van een hypotheek. Er ligt een wetsvoorstel waarin dat wordt teruggebracht naar 3 jaar.

„Maar wij vinden dat het BKR niets van je hoeft bij te houden als je schulden netjes hebt afbetaald”, zegt Mur in het AD. „Want als je gewoon klaar bent met afbetalen en je hebt een schone lei, waarom zou je dan nog geregistreerd moeten staan?” Een BKR-registratie zou wat haar betreft na aflossing alleen mogen blijven staan, als er „iets heel raars aan de hand is”.

De gedachte achter een jarenlange registratie na aflossing van de schulden, is om mensen te beschermen tegen nieuwe schulden. Zo kunnen kredietverstrekkers nagaan of iemand een nieuwe lening wel aankan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties