Emma Jansen
Emma Jansen Geld & Carrière 24 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Verdienen aan een Tikkie? Zoveel Nederlanders sjoemelen met een betaalverzoek

Na een avondje stappen of boodschappen doen voor het avondeten sturen we regelmatig een Tikkie naar familie of vrienden. We vertrouwen erop dat de bedragen daadwerkelijk kloppen, maar dat is helaas in realiteit anders. Eén op de acht jongeren sjoemelt namelijk met een betaalverzoek. Het bedrag dat ze sturen is bijvoorbeeld hoger dan het originele bedrag. Daarnaast gaan deze ‘creatieve’ jongeren er ook vanuit dat hun familieleden en vrienden dit ook af en toe doen.

Het onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard, onthult dat maar liefst dertien procent van alle Nederlandse jongeren bewust hogere betaalverzoeken naar familie en vrienden stuurt. Het onderzoek ondervroeg 1060 volwassen Nederlanders. Een op de vijf van de ondervraagden jongeren gaat er ook vanuit dat vrienden en familieleden hetzelfde doen. sjoemelen dus.

Het percentage van de jongeren ligt ruimt twee keer hoger dan het gemiddelde onder alle Nederlanders, dat is namelijk zes procent. Het creatieve gesjoemel met de betaalverzoeken veroorzaakt ook dat jongeren wantrouwender zijn over de betaalverzoeken van zijn of haar vrienden en familie. „Ik heb nog nooit getwijfeld aan de hoogte van een ontvangen betaalverzoek”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Eigenlijk ga ik er altijd blind vanuit dat het klopt. Gezien de resultaten van dit onderzoek kan het denk ik geen kwaad om mijn neefjes en nichtjes eens om een bonnetje te vragen.”

betaalverzoek, onderzoek, tikkie
Bron: Actie.nl

Vreemd betaalverzoek achteraf

Het bedrag verhogen is niet de enige manier waarop jongeren sjoemelen met hun inkomsten van betaalverzoeken. Zo koopt een op de negen jongeren bewust grotere verpakkingen wanneer er mensen op bezoek komen, om er daarna nog van te eten terwijl de kosten al zijn verdeeld.

Van alle Nederlanders zegt slechts vijf procent dit te doen. „Het is soms lastig in te schatten hoeveel honger gasten en/ of mee-eters hebben. Ik kook daarom altijd liever te veel dan te weinig. Het laatste wat ik wil, is dat er iemand met een rammelende buik naar huis gaat. Het moet echter wel geloofwaardig blijven”, zegt Franke. „Ik heb ook weleens gehad dat iemand voor een heel weeshuis had gekookt, terwijl er maar drie man aan tafel zaten. Ik weet zeker dat hij er nog dagen van heeft kunnen eten. Als je dan achteraf een betaalverzoek krijgt voor vijftien euro, voelt dat een beetje gek.”

Leugens van familieleden en vrienden

We kunnen niet in elkaars portemonnee kijken en het is nou ook niet iets waar Nederlanders snel openhartig over zijn. Maar liefst vijftien procent van de respondenten liegt weleens over hun financiële situatie. „Eerlijkheid duurt het langst, ook wanneer het over geld gaat. In plaats van je financiële zorgen te verbloemen of je situatie net iets mooier te maken dat het in werkelijkheid is, kun je het beste open kaart spelen”, vertelt Franke. „In mijn optiek is dat op lange termijn een betere strategie dan wanneer je gaat knoeien met betaalverzoeken en familieleden en vrienden daarmee bewust op kosten jaagt.”

Kijkers Vandaag Inside haken af na aflevering met Mark Rutte: ‘Ik denk de slechtste ooit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.