Erik Jonk
Erik Jonk Geld & Carrière 21 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Mannen en ouderen doen vaak het moeilijkst over een Tikkie

Krijg je een tikkie en had je die niet helemaal verwacht? De één betaalt zonder morren, mannen en ouderen doen het vaakst moeilijk over zo’n betaalverzoek.

Tikkies leiden nogal eens tot irritaties. Nederlanders denken behoorlijk verschillend over dit onderwerp, blijkt uit een onderzoek naar ‘Tikkie-etiquette’ door Quest. De bevindingen staan donderdag in het nieuwste magazine.

Lief, zo’n bakkie koffie… en dan een Tikkie

Een collega haalt koffie voor je. Aardig, toch? Tot je even later een Tikkie krijgt voor 2,50 euro. Betaal je zonder te morren, of zeg je er wat van? Dat is een van de vragen die onderzoeksbureau Multiscope namens Quest voorlegde aan een representatieve groep van 1000 volwassen Nederlanders. Dit zijn de opvallendste cijfers uit het onderzoek.

Het populair-wetenschappelijke magazine zoekt naast Tikkie-irritaties uiteraard ook hele andere ‘zaken’ uit:

Verschil tussen man en vrouw

De ene helft van de Nederlanders zou een betaalverzoek van 2,50 euro voor een kop koffie zonder morren betalen, de andere helft niet. Opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen. Van de mannen is de meerderheid (6 op de 10) níet van plan om die 2,50 euru zomaar terug te betalen, en 4 op de 10 wél. Bij vrouwen liggen die verhoudingen precies omgekeerd: zij betalen meestal gewoon terug.

En zelf betaalverzoeken sturen, hoe kijken we daar tegenaan? Ook heel verschillend, blijkt uit de antwoorden op de vraag ‘Je gaat lunchen met een vriend en jij betaalt de rekening. Stuur je achteraf een Tikkie?’ 47 procent van de ondervraagden zou dit doen, de rest niet. Ook hier zijn duidelijke verschillen zichtbaar tussen man en vrouw: 40 procent van de mannen zou een betaalverzoek sturen, tegenover 54 procent van de vrouwen.

Vooruit, nog één ander onderzoekje dan:

Ouderen tegen een Tikkie

Het onderzoek laat ook zien dat ouderen meer moeite hebben met betaalverzoeken, dan jongeren. Van de 18- tot 34-jarigen zou 64 procent ‘waarschijnlijk’ of ‘zeker’ een Tikkie sturen na een lunch voorgeschoten te hebben. Onder 50-plussers ligt dit percentage veel lager: 41 procent.

Van de 50-plussers is daarnaast 6 op de 10 niet van plan om een collega zomaar terug te betalen, als die een betaalverzoek stuurt voor een kop koffie. Onder de 18- tot 34-jarigen is dit 34 procent. De meesten van hen vinden zo’n betaalverzoek heel gewoon, en betalen zonder mokken.

Lees ook: Studenten sturen Tikkies naar Mark Rutte met studieschuld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mannen en ouderen doen vaak het moeilijkst over een Tikkie
Sluiten