Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 13 mei 2023
Leestijd: 6 minuten

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Ik heb minstens een ton nodig per jaar’

Waar de één vindt dat geld moet rollen, blijft de ander herhalen dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Wekelijks gaan we in gesprek met mensen uit alle hoeken van de samenleving. Want als we eerlijk zijn; wat blijft er dan over van het oer-Hollandse gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’? Vandaag: Meriam, die opgroeide in een arbeidersgezin en nu bijna een miljoen per jaar omzet.

Naam:  Meriam Slijkerman
Leeftijd: 45
Beroep: High-end businesscoach
Woonsituatie: Vrijstaande koopwoning, woont samen met haar man, zoon (16) en dochter (6)
Nettomaandsalaris: Meer dan 5.500 euro per maand

Geld maakt (niet) gelukkig

Meriam heeft jarenlang gewerkt als manager in de jeugdzorg, maar werkt nu als high-end business coach. Ze ondersteunt ambitieuze ondernemers zodat zij met de beste klanten op de markt kunnen samenwerken, tegen de beste prijs. Ze rolde in het vak nadat ze zelf een onderneming wilde starten. „Dat je goud in handen hebt, betekent nog niet dat je een product goed in de markt weet te zetten.”

Vanuit dat startpunt is ze gaan leren, heeft ze geïnvesteerd in eigen kennis en die draagt ze nu over aan andere ondernemers. „Dan hoeven ondernemers niet alleen maar hard en veel te werken, maar kunnen ze werken vanuit rust en kwaliteit. Ik help hen door een high-end groeistrategie op te bouwen, zodat ze geen werkslaaf zijn van de eigen onderneming.” Inmiddels draait Meriam een jaaromzet van bijna 1 miljoen euro.

Werd er thuis over financiën gesproken?

„Ik kom uit een arbeidersgezin. Mijn vader werkte hard in de bouw. Mijn moeder was thuis. M’n vader kampte met ziekte, dus er waren zorgen om geld. Praktisch gezien ben ik niets tekort gekomen, maar de zorgen om geld waren aanwezig. Mijn vader gaf extra handbaltraining zodat we bijvoorbeeld een auto konden hebben. Ik heb thuis geleerd: je moet hard werken voor je geld, zorg dat je geld hebt en zorg dat je spaart. Wat er ook zou gebeuren in mijn eigen leven, ik wilde geen geldzorgen, óók niet als dat zou betekenen dat ik zes banen tegelijkertijd moest hebben.”

Wanneer ging je zelf voor het eerst werken?

„Vanaf mijn 12de werkte ik in de bollen, los van de heitjes voor karweitjes. Dat heb ik jarenlang gedaan. Eerst ging ik bollen rapen en later ben ik bollen gaan pellen. De zomer en weekenden werkte ik. Dat bollen rapen vond ik best pittig, maar ik vond het ook lekker om mijn eigen geld te verdienen. Dat werd vanuit de opvoeding meegegeven: zorg dat je je eigen geld verdient. Mijn ouders snapten heel goed dat financiële onafhankelijkheid ook keuzevrijheid geeft.”

„Ik kreeg wat zakgeld. Maar ik kreeg bijvoorbeeld geen kleedgeld. Met Sinterklaas of met mijn verjaardag kreeg ik een cadeautje, maar we gingen niet op dure vakanties. Er moesten afwegingen worden gemaakt wat betreft geld. Tot mijn 25ste was ik bijvoorbeeld nooit in het buitenland geweest. Maar als kind weet je ook niet beter, voor mij was dat oké. Een ander referentiekader was er niet.”

Was je een spaarder?

„Ik was zeker een spaarder. Ik heb geleerd dat ik iets mocht uitgeven om mezelf te belonen, maar de rest spaarde ik. Dat zit er nog steeds een beetje in. De helft gaat nu natuurlijk naar de Belastingdienst dus dat moet ik sowieso bewaren. Je mag leven en leuke dingen doen, maar zorg ook voor de momenten dat je het eventueel nodig hebt. Ik heb geen gat in mijn hand.”

„Persoonlijk heb ik niet veel nodig. Ik heb een vrijstaand huis, ik heb een goede auto, maar voor mij maakt dat niet expliciet gelukkig. Geld geeft keuzevrijheid. Ik ben niet geld-gedreven, maar ik wil wel een bepaalde basis hebben. Ik heb minstens een ton nodig per jaar, dan heb ik rust. Maar of dat nou twee ton, acht ton of een miljoen is, dat maakt niet uit. Met een ton kan ik zorgen voor mijn verzekeringen, mijn pensioen en heb ik ook nog een leuk leven.”

Vind je het belangrijk om een buffer achter de hand te hebben?

„Ja, altijd. Ik heb dat vanuit huis meegekregen. Zonder buffer zou ik onrustig worden. Hoe hoog die buffer moet zijn, staat niet vast. Want grenzen verschuiven: toen ik in 2017 voor de eerste keer een ton verdiende, vond ik dat helemaal te gek. In die periode heb ik voor het eerst 25.000 euro geïnvesteerd in mijzelf, in een opleiding als business coach. Dat vond ik heel lastig.”

„Die investering leverde echt slapeloze nachten op. Als je een moeizame relatie hebt met geld, dan is geld uitgeven voor jezelf heel lastig. Dat heb ik moeten overwinnen. Investeren was nodig. De strategie en het verlangen hebben het gewonnen van mijn angst. In het jaar daarop heb ik de investering in tienvoud terugverdiend.”

Heb jij ooit problemen gehad met geld?

„Naast de zorgen die er thuis waren om geld niet. Op mijn 18de kreeg ik studiefinanciering en een uitwonende beurs, omdat mijn vader ziek was. Ik voelde me toen heel rijk. Volgens mij kreeg ik zo’n 600 euro per maand. Van een tientje in de week kon ik rondkomen. Later had ik een eigen appartement: dat kostte maandelijks 800 euro. In die tijd verdiende ik zo’n 1200 euro. Voor 100 euro per week deed ik boodschappen, ging ik uit. Ik kan gewoon heel goed met geld omgaan en ik heb zelf niet veel nodig.”

Stelling: Met 1.000 euro per maand extra zou ik op de lange termijn gelukkiger zijn.

„Nee, dat geldt voor mij niet. Voor een bijstandsmoeder maakt dat natuurlijk wel verschil, maar met wat ik nu heb opgebouwd maakt, dat niet uit.”

Stelling: Je kunt nooit teveel geld hebben.

„Je kunt niet te veel hebben. Geld geeft altijd keuzevrijheid. Met geld kun je mooie dingen doen en je kunt het ook aan anderen teruggeven. Jaarlijks geef ik ook terug vanuit mijn bedrijf. Ik doneer minimaal 5000 euro aan de Voedselbank of Jeugdzorg.

Stelling: Geld wordt meer waard als je het kunt delen.

„Ja, geld is alléén maar van waarde als je het kunt delen. Als je geld geen betekenis geeft, dan is het niets waard.”

Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?

„Nee, maar zonder geld heb je er écht een zorg bij. Daar kun je ongelukkig van worden. Als alles omtrent je geld geregeld is, dan is het oké, dan geeft geld rust. Nog meer geld maakt sowieso niet gelukkig en in de basis maakt geld ook niet gelukkig. Als je ziek bent heb je niks aan geld. Ik ben gelukkiger met financiële rust, dan met financiële zorgen.”

  Ook jouw visie op geld delen? Meld je aan!

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Meer artikelen lezen over Geld & Carrière? Dat kan hier.

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Het beste van Metro in je inbox 🌐

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.