Manners.nl
Manners.nl Geld & Carrière 13 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat verdient een Kamerlid eigenlijk? Dit is het salaris in de Tweede Kamer

Als het over de politiek gaat, heb je waarschijnlijk één van de twee volgende gedachten: ‘Ik kan het veel beter’ of ‘mij niet gezien’. Val jij in de eerste categorie? Dan is het wellicht interessant om een carrièreswitch te overwegen, want het salaris van een Kamerlid is best leuk, al moet gezegd worden dat politici buiten de politiek veel meer verdienen. De hamvraag: wat verdient een Kamerlid eigenlijk?

Het basissalaris van een Tweede Kamerlid is al ver boven modaal en daar zijn alle vergoedingen die ze krijgen nog niet eens bij opgeteld. Ook mogen de Kamerleden bijklussen. Eerder vertelden we je overigens al wat het salaris van premier Mark Rutte is.

Wat verdient een Kamerlid?

Oké, officieel krijgt een Kamerlid helemaal geen salaris. In plaats daarvan krijgt een lid van de Tweede Kamer een ‘schadeloosstelling’. Die term stamt uit de negentiende eeuw, toen Kamerlid nog een nevenfunctie was.

Maar op hoeveel ‘schadeloosstelling’ kan een politicus dan rekenen? Sinds 1 januari 2022 bedraagt deze 8599,89 euro bruto per maand. Daar bovenop krijgen Tweede Kamerleden 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent. Volgens Parlement.com komt dit bij elkaar neer op ruim 120.000 euro per jaar.

Vergoedingen

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de overige vergoedingen die een Kamerlid ook krijgt. Zo krijgen ze een verblijfskostenvergoeding. Hoe hoog die is, hangt af van hoe ver ze van de Tweede Kamer afwonen. Daarnaast krijgen ze een beroepskostenvergoeding van bruto 2896,92 euro per jaar.

Net als veel andere werkgevers geeft de overheid ook nog eens een reiskostenvergoeding. Tweede Kamerleden kunnen kiezen uit een OV-jaarkaart om in de eerste klas te reizen of een compensatie voor de gemaakte reiskosten voor woon-werkverkeer. Ze ontvangen ook een vergoeding van 4900 euro per jaar voor reiskosten buiten het woon-werkverkeer.

Bijklussen naast de Tweede Kamer

Als bovenstaand salaris – uhm, schadeloosstelling – niet voldoende is voor een Kamerlid, kan hij of zij dat aanvullen met neveninkomsten. Komen deze inkomsten op meer dan 14 procent van die 120.000 euro uit? Dan wordt de helft van wat er meer wordt verdiend gekort op de schadeloosstelling. Volg je het nog? Gelukkig, want tot slot mag de korting op de schadeloosstelling niet meer dan 35 procent bedragen.

Door de verantwoordelijkheden van de baan is de politiek niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt er dus wel lekker mee verdienen.

Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Manners.

Zo kom je erachter wat je écht hoort te verdienen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wat verdient een Kamerlid eigenlijk? Dit is het salaris in de Tweede Kamer
Sluiten