Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 17 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Gevangen in je (ex-)relatie door de oververhitte huizenmarkt: ‘We wonen noodgedwongen samen’

Problemen in je relatie zijn sowieso al zwaar, maar al helemaal als afstand nemen eigenlijk geen optie is. Vanwege de oververhitte huizenmarkt en torenhoge huizenprijzen, is het voor veel singles namelijk niet mogelijk om alleen een koophuis te financieren.

We spreken met Guy van der Borght, die op 52-jarige leeftijd terug bij zijn ouders is gaan wonen, en met Bianca de Jong, die noodgedwongen samenwoont met haar ex.

Slachtoffers van de oververhitte huizenmarkt

Er wordt vaak gezegd dat starters de slachtoffers van de oververhitte huizenmarkt zijn, maar één groep wordt hierdoor volledig over het hoofd gezien. Uit nieuw onderzoek van MUNT hypotheken, onder meer dan duizend Nederlanders met een relatie, geeft meer dan een kwart (28 procent) aan hun relatie nog een extra kans te geven bij relatieproblemen. Heel gek is dit niet. Bijna tweederde (64 procent) van de ondervraagden denkt namelijk niet zelf aan een nieuwe koopwoning te komen.

Ik maak in de praktijk best vaak schrijnende situaties mee en herken me in deze cijfers”, zegt financieel adviseur en echtscheidingscoach Ineke Alkema. Zij ziet dat het merendeel van de relaties op de proef wordt gesteld, omdat veel stellen en gezinnen te klein wonen voor de coronaperiode waar we net een beetje uit krabbelen. 

„Ik zie veel relaties beschadigd raken”, zegt ze. „Toch blijven ze nog vaak samen onder één dak wonen, omdat het gewoonweg niet anders kan. Het komt in de praktijk helaas voor dat mensen als alternatief een caravan op de oprit zetten.”

Terug bij de ouders

Dat het inderdaad lastig is om een koopwoning in je eentje te financieren met deze huizenmarkt, laat het verhaal van Guy van der Borght zien. Na twee jaar lang geprobeerd te hebben de verbinding in de relatie terug te krijgen, is hij gescheiden van zijn vrouw.

„Alleen kon ik geen appartement financieren en zelfs huren was moeilijk, omdat je steeds met een koppel de strijd moet aangaan”, vertelt hij. „Je moet het dan opnemen tegen twee inkomens en dan is het voor de verhuurder snel duidelijk voor wie hij kiest.” Op 52-jarige jarige leeftijd is Van Der Borght daarom terug bij zijn ouders gaan wonen.

Ook Bianca de Jong kan meepraten over hoe moeilijk het is om een huis te vinden. Zij zit momenteel gevangen in haar ex-relatie door de oververhitte huizenmarkt. „Na 21 jaar hebben mijn partner en ik besloten om uit elkaar te gaan”, vertelt ze. „Maar sinds oktober wonen we nog steeds noodgedwongen samen.”

Ze kan nergens naartoe door een samenloop van omstandigheden. Haar interne kring is beperkt en ze heeft twee kinderen om mee te nemen. Bovendien heeft ze een bedrijf aan huis wat het nog eens extra lastig maakt.

Huurhuizen zijn ook schaars en duur

Huren is geen optie voor De Jong. „Ik word uitgekocht en daardoor maak ik geen kans op een sociale huurwoning”, vertelt ze. „De particuliere huur is schaars en bovendien schrikbarend duur. De huurprijzen gaan boven de 1.000 euro, terwijl een hypotheek mij 380 euro per maand zou kosten.”

Maar door de oververhitte huizenmarkt kan De Jong geen huis vinden. „Ik zit in het segment koop voor starters en de woningmarkt is momenteel zo hysterisch dat mensen belachelijke prijzen bieden“, zegt ze. „Bedragen die een woning nooit waard is. Het zijn zelfs woningen waar nog volledige verbouwingen noodzakelijk zijn.”

De sfeer in huis wordt er niet beter op, zegt De Jong. „Je wil alle twee heel graag los van elkaar verder”, zegt ze. „Voor de kinderen doen we ons best om een positieve houding te laten zien, maar dat wordt steeds lastiger.”

Niet opgeven ondanks huizenmarkt

De Jong verliest de hoop niet. „Ik heb momenteel weer een bod op een woning gedaan en wacht op een positieve uitslag”, vertelt ze. „Ik geef niet op; op een gegeven moment zal iets zich aandienen.”

Van der Borght heeft inmiddels een appartement gekocht dat in 2023 klaar zal zijn. „Je betaalt per schijf voor wat er gerealiseerd is; bijvoorbeeld wanneer het beton in de kelder gegoten is of als de buitenmuren klaar zijn”, legt hij uit. Op deze manier wordt het voor hem wel betaalbaar om een huis te kopen. „Je kunt ondertussen nog wat sparen doordat je niet het hele bedrag in één keer hoeft te betalen.”

Zoveel euro per dag stijgen de huizenprijzen in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gevangen in je (ex-)relatie door de oververhitte huizenmarkt: ‘We wonen noodgedwongen samen’
Sluiten