Erik Jonk
Erik Jonk Geld & Carrière 29 jun 2021
Leestijd: 7 minuten

Miss met een missie: finaliste Miss World Nederland Laura strijdt tegen de loonkloof

Uit negen finalisten wordt morgenavond Miss World Nederland gekozen. Metro zocht een opvallende en strijdbare kandidate op. Laura Bas (24) uit Amsterdam wil natuurlijk graag Miss Nederland worden. Maar zij is een miss met een missie: Laura strijdt (onder meer) tegen de loonkloof waarmee vrouwen in Nederland nog altijd te kampen hebben.

De finale van Miss Word Nederland wordt morgenavond vanaf 20.00 uur in Koning Party & Events in de hoofdstad gehouden („een prachtige zaal van marmer”). Mét publiek en dat zag er lang niet naar uit. Negen kandidates hopen als winnares ons land te mogen vertegenwoordigen tijdens de finale Miss World 2021 in Puerto Rico (16 december). Onder meer actrice Tanja Jess en Miss World Nederland 2019/2020 Brenda Muste maken morgen deel uit van de jury.

Miss World Nederland bestaat 70 jaar

Miss World Nederland wordt sinds 1951 gehouden. In tegenstelling tot ‘de andere’ Miss Nederland-verkiezing – Miss Universe – heeft de strijd geen badpakken- en bikinironde. Dat werd in 1999 afgeschaft. Nee, het speciale aan Miss World Nederland is Beauty with a purpose. Dit is een maatschappelijke missie die de finalistes zelf uitkiezen en waar zij gedurende het traject aan werken. Dát is nou net wat de aandacht van Laura Bas trok. Gelijkwaardigheid op de Nederlandse arbeidsmarkt is het doel waar Laura zich namelijk voor inzet. Ook buiten Miss World Nederland om.

Metro treft Laura op een zonnig terras in Amsterdam. Dat ze überhaupt tijd heeft gevonden om op de fiets te stappen en aan te schuiven, is haast een wonder als je leest wat zij allemaal doet. „Voor het vertellen van mijn verhaal maak ik graag tijd”, lacht Laura achter haar glas spa rood. „En ik kan goed plannen.”

Drukke dame

Zet je even schrap: Laura Bas is als zzp’er werkzaam als juriste contractrecht, vooral in de entertainmentindustrie. Ze doet werk voor de Amsterdamse Studenten Vakbond en zij maakt deel uit van de organisatie Omdat Ik Het Verdien. Samen met de Europarlementariërs Vera Tax en Agnes Jongerius geeft Laura daarbij trainingen over hoe we de loonkloof samen aan kunnen pakken. Daarnaast werkt zij samen met de organisatie WOMEN Inc. Door middel van ‘aanTafel’ -gesprekken worden vrouwen gestimuleerd en gemotiveerd om (carrière)kansen aan te grijpen. Ook zet Laura zich in voor Dress For Succes, een stichting die vrouwen met een minimuminkomen voorziet van gratis sollicitatiekleding en tips. Als premasterstudent Culture, Organization & Management ambieert ze uiteindelijk een plek in de top van het bedrijfsleven… Bent u er nog?

Neem je nog weleens de tijd om lekker uit te gaan? „Ik moet goed op mezelf letten”, geeft Laura meteen toe. „Maar soms ga ik wel op stap hoor, al ging dat door corona niet. En dan ben ik meteen ook de laatste die naar huis wil.” Het past Laura wel: overal vol voor gaan. Of het nu voor haar passie of voor een simpel avondje stappen is.

Verkiezing Miss World Nederland geen vleeskeuring

Maar waar het hier om gaat, is natuurlijk die Miss World Nederland-finale en haar strijd voor de vrouw. Laura: „Missverkiezingen worden vaak in één adem genoemd met een vleeskeuring en oppervlakkigheid. Dat beeld is bij deze bekende missverkiezing inmiddels achterhaald.” Laura wil het platform dat Miss World Nederland haar biedt juist gebruiken voor meer gendergelijkheid. „Anno 2021 wordt het tijd dat meer dan 12 procent van de bestuurders vrouw is. En momenteel verdienen mannen gemiddeld bijna 15 procent meer dan vrouwen.” Overigens vergeet Laura ook diezelfde mannen niet, als het om gelijkheid gaat. „Nee, ik vind dat iedereen gelijkheid verdient. Dat mannen in Nederland amper zwangerschapsverlof krijgen, vind ik ook niet kunnen.”

Op hoge hakken („13 centimeter!”) daalt Laura morgenavond de grote trap van Koning Party & Events af. „Het is een echte missen-locatie, prachtig.” Een miss met een missie mag je haar best noemen. „Graag zelfs.” Ze werd op Instagram gescout om mee te doen. „Twee keer, voor Miss Beauty en Miss World Nederland. Miss World was wel een droom. Ik ben echter een strateeg, dus ik besloot ervaring op te doen bij Miss Beauty en dan door te stromen naar mijn droom. Door corona kwam de verkiezing stil te liggen en nu doe ik dus mee aan Miss World Nederland. Ik ben nogal serieus en een echte nerd, dus ik dacht ‘kom op, laat ik eens iets totaal out of my comfort doen’. Buiten dat ben ik feministisch. Dus ik kan nu de vooroordelen die er over missverkiezingen zijn mooi koppelen aan de stereotyperingen die aan vrouwen in de maatschappij hangen. Er is tenslotte een loonkloof en we hebben veel te weinig vrouwen in topfuncties. Ik vind de verkiezing een mooie plek om dat uit te dragen.”

Moeder als voorbeeld

Laura wil niet een heel verhaal ophangen, maar haar inzet heeft ze van haar hardwerkende moeder Lizzy meegekregen. „Toen ik twee weken oud was, scheidde mijn vader van mijn moeder. Ze heeft het helemaal alleen moeten doen. Eerst had ze geen baan en ook niet veel spaargeld, maar wel een baby van veertien dagen. We woonden een tijd bij opa en oma op zolder. Mijn moeder is toen heel hard gaan werken om financieel zelfstandig te worden. Dat laatste heeft me laten zien hoe belangrijk dat voor vrouwen is. Nog altijd is 46 procent van de vrouwen niet financieel zelfstandig.”

De finaliste van Miss World Nederland ziet dat vrouwen het vaak nog moeilijk vinden om hun rol op te eisen. „Dat komt omdat er zo weinig vrouwelijke rolmodellen zijn. En we vinden het nog steeds een beetje zielig voor de kinderen als een moeder gaat werken. Ik wil graag laten zien dat dat niet zielig is. Ik wil vrouwen juist empoweren om hun plek en kansen in de maatschappij te pakken.”

Miss World Nederland 2

Als je ziet wat Laura doet en hoort wat ze zegt, dan lijken we met een onvervalste studiebol te maken te hebben. Maar niets is minder waar. „Ik deed havo, dus ik was een gemiddelde leerling. Wel was ik een beetje een nerd en al heel jong nieuwsgierig. Geschiedenis, psychologie… ik vind het allemaal interessant. Verder was ik ook een gewone onzekere tiener hoor, vooral over wiskunde. Maar dan volgde ik wel bijlessen om te kunnen slagen. En uiteindelijk ben ik rechten gaan studeren, omdat dat wiskunde me zo slecht lag.”

Boardrooms ‘bestormen’…

Niet opgeven maar doorzetten dus, dat is bij Laura Bas een belangrijk ding. Dat hoopt ze ‘later’ als management consultant in het bedrijfsleven ook te doen. „Dat ik boardrooms binnenstap en meteen vraag waar de diversiteit is als ik de gemiddelde Nederlandse samenleving niet op de werkvloer zie. In mijn werk wil daarbij sowieso vrouwen stimuleren om carrière te maken en wél te solliciteren op een managementsfunctie. Boeien, als je niet alle competenties hebt. Je kunt het echt wel.”

Iets willen, betekent nog niet dat het ook maar even lukt. Frustrerend vindt Laura de cijfers over vrouwen nog niet, maar beter moet het natuurlijk wel. Hoe denkt zij dat ‘te flikken’? „Ik denk dat educatie de sleutel is. Met Miss World Nederland krijg ik nu de kans mijn stem uit te dragen, maar het is niet goed om alleen maar te roepen dat je iets belangrijk vindt. Ik heb me afgevraagd hoe ik nou een echte verandering kan bereiken. Zo ben ik bij Omdat Ik Het Verdien terechtgekomen. Met de trainingen kunnen we het verschil maken. Ik heb gewoon de stoute schoenen aangetrokken en heb de Europarlementariërs Vera Tax en Agnes Jongerius benaderd om samen te werken. Ze waardeerden dat zeer en hebben me ambassadrice van hun campagne gemaakt. En Woman Inc. en Dress for Succes, dat werkt natuurlijk ook. In het laatste geval voor kwetsbare vrouwen. We proberen vrouwen de juiste skills mee te geven.”

Miss World Nederland

Finale Miss World Nederland

Via de finale van Miss World Nederland hoopt Laura Bas haar boodschap weer verder uit te dragen. Natuurlijk is zij morgenavond op haar mooist op de catwalk te zien. Echter: „Mijn maatschappelijke doel gendergelijkheid en de slotspeech zijn de belangrijkste rondes. Miss World Nederland gaat heel erg om de inhoud. We hebben ter voorbereiding tal van lessen gehad. Presenteren, debatteren en nog veel meer.” Wat de voorbereiding betreft, is het voor Laura tijd om snel weer op de fiets te springen. Een dansles moet ook nog gebeuren. „Die heb ik zelf geregeld, ik wil wel een beetje goed voor de dag komen natuurlijk.” Uiteraard zou ze winnen prachtig vinden, maar haar verhaal is veel belangrijker. „Eerlijk gezegd vind mezelf eigenlijk helemaal niet zo mooi of speciaal. Ik zou willen dat ik elke morgen in de spiegel keek en dan de allermooiste zie, haha. Ik zie er verzorgd en gezond uit, maar de jury kijkt naar veel meer dan alleen een mooie vrouw.”

Deze 10 influencers gaan de strijd om de likes aan in Like Me, I’m Famous

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Miss met een missie: finaliste Miss World Nederland Laura strijdt tegen de loonkloof
Sluiten