Iris Hermans
Iris Hermans Geld & carrière 2 nov 2020

Échte coronabanen #2: ‘Je roert door m’n hersenpan!’, hoort swapper Monique vaak

Doe je rondje Nationale Vacaturebank met als zoekopdracht corona en COVID, dan vliegen de nieuwe banen en/of functies je om de oren (vandaag 1668). En er komen steeds meer nieuwe jobs bij, ook buiten de uitzendbureaus om. Metro duikt in de nieuwe banen en spreekt mensen die tot corona nog iets heel anders deden.  

Je kunt slechtere treffen wanneer je je laat testen. Monique van Oostveen stelt je gerust als ze de spanning, of soms zelfs paniek, in je ogen ziet en kan het ‘swappen’ intussen dromen. Maar foto’s maken is uit den boze. „Als ik de camera zie, swap ik niet.”

Swapper Monique

Monique werkt afwisselend op de administratie waar mensen zich komen aanmelden, en als bemonsteraar bij GGD Utrecht. Ook wel: coronatester, of ‘swapper’ genoemd. Want met een dun buigzaam borsteltje (de swap), haalt de voormalig office manager het slijm eerst achter uit de keel en daarna uit de neus.

Lees ook: Echte coronabanen #1: Youssef pakt winkelwagens aan

Die tanden!

foto van Monique
Bemonsteraar slash swapper Monique van Oostveen.

„Gadver, die tanden! denk ik weleens.” Ze moet er gewoon om lachen. „Veel mensen hebben echt een vies gebit. En hoe kom ik door die berg neusharen heen… Verstand op nul en gaan met die swap, Mo. Je moet het gewoon doen.” Ouders wiens kind bemonsterd wordt, willen vaak snel een foto maken. Maar dat mag dus niet, zegt de goedlachse Monique ineens streng. Vanwege de privacy en AVG. En die BN’ers die een ‘test-filmpje’ op hun Instagram zetten? Het zou haar in elk geval niet overkomen, „maakt niet uit wie er zit.”

Hoe het in z’n werk gaat? Monique kan het inmiddels dromen (en dat doet ze soms zelfs ook). Want sinds haar eerste werkdag 25 augustus heeft ze al in heel wat neuzen en kelen ‘gekriebeld’, zoals ze het zelf noemt. „Dat klinkt beter dan erin poeren, toch?” Ze vraagt mensen altijd om eerst hun neus te snuiten, zodat de bacillen „en zo” meer naar voren komen. En dan komt ze in actie.

Hersenpan

„Ik maak vóór in de neus ronddraaiende bewegingen en ga dan verder naar achteren. Heel vaak zeggen mensen dan: ‘Je zit door m’n hersenpan te roeren!’” Zelf weet ze niet hoe het precies voelt, „nee, ik heb nooit zelf een test laten doen”, maar ze kan zich er wel iets bij voorstellen. „Alsof je heel erg moet niezen, maar het telkens niet komt.” De tranen wellen vaak op bij mensen. Niet van verdriet of intense pijn, „maar ik kom met de swap langs het traanbuisje.” Na de test zegt ze dan ook vaak: „Zo, heb ik je lekker aan het janken gemaakt? Je bent niet de eerste vandaag!”

Het vak omschrijft ze als intens. „Je staat veel en ziet honderden gezichten en blikken in iemands ogen op een dag.” Maar ook als dankbaar. „Ik kan zo een bijdrage leveren aan de strijd tegen corona en dat geeft voldoening.”

Rubberen tong

Soms kan ze al aan de persoon zien, of uit zijn of haar verhaal opmaken, wat de uitslag wordt. „Ik had van de week nog iemand die zei dat hij zo’n droge mond en rubberen tong had. Dat zijn typische coronaklachten. En ook iemand die hele hoge en korte, snelle ademhaling had. Dan weet je het vaak wel.”

Een bloedneus tijdens ‘het swappen’ is nog nooit gebeurd, „even afkloppen”, wel dat mensen na afloop misselijk zijn. „Neem even een zakje chips en wat te drinken”, tipt ze dan.

Zo begon het

Dankzij een vacature van Unique, kwam ze bij GGD Utrecht terecht. Monique, die geen achtergrond in de zorg heeft, kon bijna meteen aan de slag, mits ze wel eerst even alle filmpjes en documentatie tot zich nam die de GGD haar stuurde. „Dat was echt een overkill! Maar ik ben altijd het braafste kind van de klas, en heb alles goed gelezen en bekeken.”

Op een dinsdagochtend was de opleidingsdag, waarna ze de kunst kon afkijken bij een andere ‘swapper’, net zolang tot ze dacht: nu ga ik het zelf doen. Die eerste keren vertelde ze ‘de patiënt’ nog heel uitgebreid wat ze precies ging doen, „nu zeg ik gewoon: doe je mond maar open. De snelheid moet er wel in blijven.” De autostraat is een stuk drukker dan de fietsstraat en ze wisselt het bemonsteren af met de coronatest-administratie, waar mensen zich komen aanmelden. „Je ziet de angst/spanning daar soms al in de ogen. Ik probeer ze meteen gerust te stellen. Joh, zeg ik dan, er wordt rustig in je keel gekriebeld met een dun borsteltje, en die kokhalsneigingen heeft iedereen.”

Hoe geroutineerd ze inmiddels ook is, een ding blijft toch altijd wel een dingetje. ‘Die handschoenen’, verzucht ze. „Die dingen na elke test wisselen blijft een crime.”

Pluk de dag

Foto van Monique
Monique en haar hond DJ.

‘Pluk de dag’ is haar motto, dat ook als tekstje in haar WhatsApp-profiel staat. Dat doet ze dan ook elke dag. Na het werk loopt ze altijd een extra rondje met haar hond DJ in haar Abcoude, om weer even „te aarden”. Liefst met in haar oren de bpm van Martin Garrix. Hij is trouwens van harte welkom om zich bij haar te laten testen, zegt ze met een knipoog. Al zou niemand haar daarna geloven, want foto’s maken mag dus niet. „Zelfs niet als je Martin Garrix voor je hebt.”

Ben jij iemand met zo’n nieuwe ‘coronabaan’ en vind je het leuk daar over te vertellen? Mail dan naar [email protected]

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Échte coronabanen #2: ‘Je roert door m’n hersenpan!’, hoort swapper Monique vaak
Sluiten