Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 5 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Lig je ‘s nachts wakker om je werk? 5 tips om je stress te verminderen

Niets is zo vervelend als ‘s avonds naar het plafond staren en de slaap maar niet te kunnen vatten. Je bent moe, maar je hoofd is zo druk bezig dat het je niet lukt om in slaap te komen. Is het piekeren om je werk herkenbaar voor jou? Probeer deze 5 tips eens uit om je stress te verminderen.

Zo zorg je voor meer rust in in je hoofd en weet je vanavond wél snel in slaap te vallen.

1. Doe een ‘brain dump’

De grootste reden waarom je maar niet in slaap kunt komen, is omdat je aan het piekeren bent. Je denkt aan alle dingen die je niet moet vergeten of nog moet doen. Een zogenaamde ‘brain dump’ kan daarom effectief zijn om je stress te verminderen. Hierbij neem je een lege pagina in een notitieboek voor je en schrijf je alles op wat in je hoofd opkomt. Het idee hierachter is dat als je het eenmaal hebt opgeschreven, je het kunt laten gaan. Je kunt immers morgenochtend in je notitieboek kijken.

Maak de ‘brain dump’ onderdeel van je avondroutine door het bijvoorbeeld elke dag na het tandenpoetsen te doen. Of houd een notitieboekje op je nachtkastje en doe een ‘brain dump’ als blijkt dat je vandaag de slaap niet kunt vatten.

2. Maak ‘s avonds alvast je to-do list

Om dezelfde reden als de brain dump, kan een to-do list maken voor de volgende dag voor rust in je hoofd zorgen. In plaats van ‘s ochtends voordat je aan de slag gaat, maak je deze bijvoorbeeld aan het einde van je werkdag of ‘s avonds aan de hand van wat je in je brain dump hebt opgeschreven.

Zorg wel dat je je to-do list goed aanpakt. Schrijf kleine behapbare taken op in plaats van grote overweldigende, want anders heeft het juist geen goede invloed op je stressniveau. Ook (zo’n drie) prioriteiten stellen zorgt dat je je stress kan verminderen.

3. Zorg goed voor jezelf

Als we gestrest zijn, vergeten we vaak goed voor onszelf te zorgen, wat er vervolgens weer voor zorgt dat we ons meer gestrest voelen. Zo blijven we in een vicieuze cirkel hangen. Beweging kan een goede manier zijn om even je hoofd leeg te maken en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Een betere nachtrust draagt vervolgens weer bij aan een betere mentale gezondheid.

Dat bewegen hoeft overigens echt niet een uur zweten in de sportschool te zijn als dat niet jouw ding is. Maak een wandeling met een podcast in je oren of zoek een 7-minute work-out op via YouTube. Een paar minuten maakt in je mindset al een wereld van verschil.

4. Krijg digitale hulp

Ademhalingsoefeningen klinken misschien een beetje zweverig, maar inmiddels heeft de wetenschap lang en breed bewezen dat bewust ademhalen je stress écht kan verminderen. Maar ja, hoe doe je dat? Laat een meditatie-app als Headspace of de mindfulness-app van VGZ je een handje helpen.

Daar hoeft de digitale hulp trouwens niet op te houden. Probeer ook eens de app Calm uit, waar je verhaaltjes kunt luisteren voor het slapengaan, speciaal voor volwassenen. Deze verhalen zijn geschreven om jou te helpen in slaap te vallen en omdat jij je focust op het verhaal, heb je geen tijd meer om te piekeren over morgen.

5. Bedenk wat er moet veranderen

We liggen allemaal wel eens naar het plafond te staren als we het bijvoorbeeld druk hebben op werk. Maar merk je dat het regelmatig of zelfs iedere avond gebeurt? Dan zal er iets moeten veranderen. Je kunt nog zoveel tips om beter te slapen en stress te verminderen opzoeken en uitvoeren, niets zal helpen als je het niet bij de oorzaak aanpakt.

Denk daarom goed na waarom je last hebt van deze stress. Heb je een te hoge werkdruk? Klik je niet met je collega’s? Zit je niet meer op je plek? Als je de oorzaak weet, kun je deze aanpakken door bijvoorbeeld een andere baan te zoeken of het gesprek aan te gaan met je leidinggevende.

20 tekenen dat een burn-out op de loer ligt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.