Metro
Metro Binnenland 28 sep 2020 / 16:12 uur

Kwetsbare Rotterdammers krijgen vanaf vandaag een quarantainepakket

Rotterdammers die in quarantaine moeten, krijgen vanaf vandaag van de gemeente een ‘quarantainepakket’. De pakketten zijn bedoeld om oudere en kwetsbare inwoners van de stad door een quarantaineperiode te helpen.

In de pakketten zit informatie over waar mensen hulp kunnen krijgen, maar ook dingen zoals chocola, een puzzelboekje en een theepakketje. De pakketten moeten mensen met een beperkt sociaal netwerk door hun quarantaine heen helpen en opvrolijken.

Motie

De aanleiding voor het uitdelen van de quarantainepakketten, is een door de Tweede Kamer aangenomen motie. Mensen die vanwege corona in quarantaine moeten, moeten ondersteund worden. ,, Als mensen positief testen op corona of in aanraking zijn geweest met iemand met corona, moeten ze van het ene op het andere moment tien dagen in quarantaine. Vooral voor ouderen of mensen met een licht verstandelijke beperking zijn dat heftige maatregelen”, zegt de Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen. „Helemaal als ze een klein of geen sociaal netwerk hebben om bijvoorbeeld boodschappen te regelen, de hond uit te laten of hun medicijnen op te halen.”

Geruststellend effect

Deze mensen kunnen voor hulp via het gemeentelijke servicenummer 14010 contact opnemen met de Sociale Hulpdienst Corona. De informatie wordt via media en een aantal welzijnspartijen verspreid. Een medewerker van zo’n welzijnsinstelling gaat zo mogelijk diezelfde dag nog thuis langs om het pakketje af te geven en te vragen of er meer ondersteuning nodig is. De Langen: „Het pakketje moet een geruststellend effect hebben op kwetsbare mensen, voor wie een quarantaine veel onzekerheid betekent. We willen ermee zeggen: we hebben u gezien, er is hulp waarvan u gebruik kunt maken.”

Afhankelijk van het aantal besmettingen, dat in Rotterdam flink oploopt, denkt de gemeente de komende tijd toch wel honderden pakketten uit te delen.

Lees ook: Nieuwe coronamaatregelen uitgelekt; hiermee grijpt het kabinet in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kwetsbare Rotterdammers krijgen vanaf vandaag een quarantainepakket
Sluiten