Metro
Metro Geld & carrière 28 mei 2020 / 07:46 uur

Nederlander stoort zich aan onverzorgde collega bij videobellen

Het thuiswerken vanwege de corona-uitbraak brengt nieuwe ergernissen met zich mee. De helft van de Nederlanders ergert zich aan collega’s die tijdens een digitaal overleg onverzorgd voor de camera zitten.

Dat blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl op basis van een peiling onder dik 1500 werkenden. Vooral mannen tot 35 jaar verdenken hun thuiswerkende collega’s ervan de regels aan de laars te lappen (47 procent). Onder hun vrouwelijke leeftijdsgenoten bedraagt dit percentage slechts 27 procent. Over onverzorgde collega’s zijn mannen en vrouwen eensgezind: zowel de helft van de mannen (52 procent) als van de vrouwen (50 procent) noemt een collega die ongewassen incheckt tijdens een videocall, onprofessioneel.

Ook rommelige werkplekken van collega’s een ergernis

Behalve het onverzorgd in beeld verschijnen, storen veel mensen zich aan collega’s die te laat inchecken tijdens videocalls en collega’s die voor de camera eten. Bij maar liefst 38 procent halen gapende collega’s het bloed onder de nagels vandaan, terwijl 29 procent van de ondervraagden zich groen en geel ergert aan de rommelige werkplekken van collega’s. Tot slot is een slechte internetverbinding voor maar liefst 55 procent een bron van ongenoegen.

„Als je thuis aan het werk bent, ga je jezelf ook sneller gedragen alsóf je thuis bent”, zegt Abel Baas, consultant bij VPNdiensten.nl. Maar eigenlijk moet je net doen alsof je op kantoor bent, vindt hij. „Ook daar kom je niet te laat- of smakkend en gapend een vergaderruimte binnen. Dat het er toch soms erbij insluipt wanneer je hele dagen alleen zit, kan ik goed begrijpen. Maar uit respect voor je collega’s is dit wel iets waar je op moet letten.”

Op de foto zie je een rommelig bureau. Ook dat is een struikelblok bij collega's.

Inmiddels werken we al ruim twee maanden volledig vanuit huis. „In het begin had ik er niet zoveel last van, maar naarmate deze situatie langer duurt, merk ik dat mijn motivatie om me helemaal kantoorproof te kleden langzaam verdwijnt”, vervolgt Baas. „Toch probeer ik me er iedere dag weer toe te zetten. Allereerst om mijn dagelijkse routine zoveel mogelijk aan te houden en om het juiste voorbeeld te geven aan mijn collega’s. Ik zou namelijk ook raar opkijken als ik een collega met ongekamde haren zou aantreffen in zijn of haar pyjama.”

Productiviteit

Uit het onderzoek blijkt verder dat videogesprekken niet alleen van negatieve invloed zijn op het humeur van de respondenten, ook hun productiviteit heeft eronder te lijden. Maar liefst een kwart van de ondervraagden zegt zich moeilijk te kunnen concentreren tijdens een videocall. Opvallend genoeg zijn vooral jonge thuiswerkers (35 procent) snel afgeleid.

Het komt wellicht door dit risico op afleiding dat 56 procent van de respondenten stelt dat digitale vergaderingen minder vruchtbaar zijn dan fysieke overleggen. Baas: „Ik merkte dat ik tijdens videocalls heel snel afgeleid raakte door binnenkomende e-mails en berichten. Op een gegeven moment had ik er genoeg van en heb ik alle pop-ups, geluidjes en meldingen uitgezet. Sindsdien zijn mijn videogesprekken een stuk productiever geworden.”

Lees ook: 7 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek via een video-call

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlander stoort zich aan onverzorgde collega bij videobellen
Sluiten