Geld & Carrière 9 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Waarom afleiding op kantoor de productiviteit schaadt

Onbewust maken we ons er allemaal schuldig aan: afleiding op kantoor. Met een simpele vraag kun je een ander al gauw opzadelen met flink meer benodigde tijd voor een taak. En dat komt de productiviteit niet ten goede.

Een interruptie zorgt er namelijk voor dat je uit je werk wordt gehaald en meer tijd nodig hebt om er weer in te komen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zo kun je bij een taak van één uur, die veel concentratie vereist, een uitloop hebben van 24 minuten als er tussendoor twee keer wordt gevraagd of je koffie wilt.

Afspraken of flexplek tegen afleiding

Tijdens een time management-cursus komt dit vaak terug: de valkuil die afleiding heet. De oplossing? Spreek met elkaar af wanneer je elkaar mag storen. Of richt een flexplek in op kantoor. Een plek waar je rustig kunt werken aan een taak, zonder gestoord te worden en dus zonder afleiding. Met een afgezonderde flexplek krijg je meer gedaan en ben je in staat meer kwaliteit te leveren.

Schakel minder met een extra scherm

En wist je dat we gemiddeld 37 keer per uur van scherm wisselen? Iedere keer dat je dit doet, onderbreek je jezelf. En daarom heb je extra tijd nodig voor een taak, ben je sneller vermoeid en heb je een hogere foutmarge. Een tweede scherm is een goede oplossing. Die laat je immers minder vaak schakelen.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Metro)

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.