Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

De 92ste Oscaruitreiking: dit kun je verwachten

De belangrijkste avond in Hollywood is weer aangebroken. In de nacht van zondag op maandag vindt de uitreiking van de Oscars plaats. 

De prestigieuze filmprijzen worden voor de 92ste keer uitgereikt in meer dan twintig categorieën.

Kanshebbers

Een grote kanshebber op een beeldje is Joker. De film over een van de meest bekende stripschurken kan er met elf prijzen vandoor gaan. De thriller maakt onder meer kans in de belangrijke categorieën beste film, hoofdrolspeler (Joaquin Phoenix) en regisseur (Todd Philips). Andere groter kanshebbers zijn de speelfilms 1917 van Sam Mendes, Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino en Netflix-film The Irishman van Martin Scorsese. Deze ontvingen tien nominaties, waaronder voor beste film en beste regie.

Joaquin Phoenix moet het in de categorie beste mannelijke hoofdrol opnemen tegen Leonardo DiCaprio (Once Upon a Time in Hollywood), Adam Driver (Marriage Story), Antonio Banderas (Pain and Glory) en Jonathan Pryce (The Two Popes). In de categorie beste vrouwelijke hoofdrol gaat de strijd tussen Renée Zellweger (Judy), Scarlett Johansson (Marriage Story), Saoirse Ronan (Little Woman), Charlize Theron (Bombshell) en Cynthia Erivo (Harriet).

De kans is groot dat de Zuid-Koreaanse favoriet Parasite er in ieder geval met de Oscar voor beste buitenlandse film vandoor gaat. De film maakt in totaal kans op zes prijzen, waaronder ook die voor beste film en beste regie (Bong Joon Ho).

Nederlands tintje

De Oscars hebben ook een Nederlands tintje. Make-up-artiesten Arjen Tuiten (Maleficent: Mistress of Evil) en Tristan Versluis (1917) maken kans op een beeldje voor hun werk. Andere mogelijke Nederlandse kanshebbers, zoals kostuumontwerpers Jany Temime of componist Tom Holkenborg, kregen geen nominaties. De Nederlandse inzending voor beste buitenlandse film, Instinct van Halina Reijn, viel al af in de voorrondes.

Live

De uitreiking van de Oscars is in de nacht van zondag op maandag live voor het Nederlandse publiek te volgen bij Fox. Op Fox zullen zowel de aankomst van de grote sterren bij het evenement, de ‘red carpet’, als de show zelf te zien zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.