Metro
Metro Geld & carrière 24 dec 2019 / 10:59 uur

VCA-diploma steeds belangrijker op het werk

We staan veel minder vaak stil bij veiligheid op het werk dan zou moeten. Jaarlijks vinden er in Nederland namelijk 200.000 bedrijfsongevallen plaats.

In zo’n zestig gevallen valt daarbij een dodelijk slachtoffer. Een goede stap op weg naar verbetering van veiligheid in werksituaties is het volgen van een VCA-cursus en het behalen van het bijbehorende certificaat.

Wat is VCA?

Wat is VCA nu eigenlijk? VCA staat voor de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is een manier voor zowel bedrijven als personen om te bewijzen dat er gewerkt wordt met oog voor zaken als veiligheid, gezondheid en milieu. Met behulp van het VCA-certificaat kan het veiligheidsbewustzijn van mensen die werken in risicovolle werkomgevingen getoetst worden. Dit certificaat wordt steeds belangrijker. Opdrachtgevers in de bouw, maar ook in sectoren als de petrochemische industrie, elektrotechniek, procesbesturing en de uitzendbranche besteden hun opdrachten steeds vaker alleen uit aan leveranciers met een VCA-certificaat. Ook van werknemers in deze sectoren wordt steeds vaker verwacht – en bij sollicitaties geëist – dat ze dit certificaat hebben.

Verschillende soorten certificering

Er zijn drie verschillende soorten VCA-persoonscertificering. Voor werknemers bij een organisatie waar een verhoogd veiligheidsrisico bij de werkzaamheden geldt, is er het VCA Basis-certificaat, dat basiskennis van veilig én gezond werken aantoont. Leidinggeven en zelfstandigen (zzp’ers) kunnen gaan voor het VCA VOL-certificaat, dat staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Voor mensen die in de uitzendbranche werken als intercedent of leidinggevende, is er het VIL-VCU-certificaat. Dit staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheidschecklist Uitzend- en detacheringbureaus.

VCA-diploma steeds belangrijker op het werk

VCA-opleidingen in allerlei soorten

Hoe behaal je nu zo’n VCA-certificaat? Dit hangt er van af hoe je zélf graag leert. Het kan met een VCA-cursus in een klassieke, klassikale vorm. Doe je het liever vanuit huis, dan kun je een online training volgen óf zelf het cursusboek doornemen. Je moet uiteraard het VCA-examen afleggen om het certificaat te kunnen bemachtigen. Dit wordt in het geval van een zelfstudie verzorgd door een erkend examenbureau. Wanneer je een cursus kiest, let er dan wel op dat je dit doet bij een opleider die in het bezit is van een keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Dan weet je zeker dat zowel de lesstof als de docenten voldoen aan de geldende eisen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VCA-diploma steeds belangrijker op het werk
Sluiten