Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 19 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo overleef je die irritante dip na je vakantie

De tent is weer op zolder, de koffer uitgepakt en de factor 50 ligt weer in de la. Dat betekent maar één ding: je moet weer aan de bak. Maar vaak gaat dat niet vanzelf. Veel werknemers hebben namelijk moeite met die eerste werkdagen na een relaxte periode van ultieme vrijheid. Er is zelfs een naam voor de dip na je vakantie: het post-holiday-syndroom.

Een afterholidaydip herken je bijvoorbeeld doordat je moeite hebt met opstaan, legt coach Roland Leenaarts van Fluitend naar je werk uit. „Je bent daarnaast wat prikkelbaarder, kunt je minder goed concentreren en bent wat bedroefder. Je hebt gewoon nog niet zo’n zin.”

Dat komt doordat je na een periode van vrijheid weer in het gareel moet en gedisciplineerd aan de slag moet, zegt arbeidspsycholoog Jaap van den Broek. „Dat kost extra inspanning. Wij mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren.”

Neem de tijd voor je mail

Volgens Leenaarts is het belangrijk dat je de eerste werkdag na je vakantie niets in je agenda hebt staan. „Breng je klanten of leveranciers niet meteen op de hoogte dat je weer aan het werk bent. Zo heb je tijd om bij te praten met collega’s, rustig je mail bij te werken en een planning te maken voor de komende periode.”

Vooral de tijd nemen voor het bijwerken van je mail, is volgens Leenaarts van belang om te voorkomen dat een bomvolle mailbox je naar het hoofd stijgt. „Rustig opstarten zorgt voor overzicht.” Daarnaast is het volgens hem niet verstandig om zondagavond terug te komen van vakantie om vervolgens maandag alweer aan de slag te gaan. „Neem de tijd om te acclimatiseren. Zo kun je vervolgens makkelijker overschakelen van het ene naar het andere ritme.”

Zo overleef je die irritante dip na je vakantie
Wat vaker voor een kortere tijd op vakantie, is ook een tip van Leenaarts. Dat maakt het makkelijker om na een vakantie weer in het ritme te komen. Foto: Unsplash

Maar als je vervolgens weer aan het werk bent, moet je er ook voor gaan, adviseert hij. Want hoewel er soms gezegd wordt dat het belangrijk is om dat vakantiegevoel vast te houden, is dat volgens Leenaarts juist een minder goed idee. „Je kunt beter weer zo snel mogelijk in het normale werkritme zitten.”

Signaal

De symptomen van de afterholidaydip duren gemiddeld een week. Dan zit je weer in het oude ritme. Houdt hij langer aan, neem de dip dan als een signaal en niet als een gegeven, zegt Van den Broek. „Overweeg dan of je wel het goede doet en of het werk wel bij je past. Praat erover met vrienden en doe een stukje zelfreflectie. En je zou jezelf ook kunnen afvragen hoe je met de dingen omgaat. Ben je misschien onnodig aan het mopperen? Gebruik het in ieder geval als signaal.”

Maar bedenk ook dat heel veel mensen er last van hebben, zegt Leenaarts. Exacte cijfers zijn er niet, maar het gaat gemiddeld om een op de drie. „En neem het ook niet te serieus, voor je het weer zit je weer in je oude ritme.”

Myjewellery_100

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo overleef je die irritante dip na je vakantie
Sluiten