Metro
Metro Geld & carrière 25 mei 2018 / 07:45 uur

Een zwaar beroep? Belgen mogen eerder met pensioen

Beginnen met het genieten van je oude dag gebeurt in België op verschillende leeftijden: sommige beroepen zouden namelijk zó zwaar zijn, dat je eerder mag stoppen met werken. Denk bijvoorbeeld aan een timmerman of metselaar, die behoorlijk fysiek werk leveren, maar óók aan een kleuterjuf.

Minimaal 60 jaar

De politie, het leger en de brandweer staan onder andere op de lijst. Ook leerkrachten, zoals kleuterjuffen, of het personeel in de zorgsector zou eerder het (werk)bijltje neer mogen leggen. Als je het allerzwaarste beroep jarenlang hebt uitgeoefend, kan je tot zes jaar eerder stoppen met werken. Je moet in ieder geval minimaal 60 jaar oud zijn om vroegtijdig van je pensioen te kunnen genieten.

Criteria

De lijst is niet zomaar uit de lucht komen vallen en vakkundig samengesteld door de Belgische minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine. Vier criteria spelen daarin mee: hoe zwaar is het werk? Hoe veilig is het werk? Hoeveel stress brengt het werk met zich mee? En hoe onregelmatig is het werk?

Pas vanaf 2020

Mocht je nou in België wonen, een beroep van de lijst beoefenen en alvast aan het juichen zijn: de regeling gaat wel pas vanaf 2020 in. Vanaf dan worden je loopbaanjaren binnen een zogenaamd zwaar beroep geteld, waar uiteindelijk de pensioendatum op gebaseerd zal worden. Voor de private sector zijn de onderhandelingen over wat nou precies een zwaar beroep is nog in volle gang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een zwaar beroep? Belgen mogen eerder met pensioen
Sluiten