Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 11 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Duikbootpiloot worden? Bij dit bedrijf kan het

Ben je toe aan een carrièreswitch? En heb je altijd al gedroomd van een carrière als duikbootpiloot? Dan is dit je kans. Duikbootfabrikant U-Boat Worx uit Breda is namelijk op zoek naar vier piloten. Je komt gegarandeerd terecht op de mooiste plekken ter wereld, kunt de wereld bekijken vanaf honderden meters diep en mag varen met de allerrijksten.

Een duikboot is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Een mini-onderzeeër voor drie personen kost ongeveer 2,5 miljoen euro, vertelt commercieel directeur Erik Hasselman. „Maar zodra je een superjacht kan betalen, is een duikboot vaak geen probleem."

Duikbootpiloot worden? Bij dit bedrijf kan het
Foto: U-Boat Worx.

Cruiseboot

Het bedrijf, dat duikboten maakt voor maximaal elf personen, levert naast onderzeeërs voor particulieren, ook duikboten voor onderzoeksinstituten en cruisemaatschappijen. „Steeds meer cruiseboten willen een mini-onderzeeër mee aan boord, omdat ze zien dat het geld oplevert."

De zaken gaan ook goed bij de duikbootfabrikant, want ze hebben plek voor vier nieuwe piloten. En voor wie meteen afhaakt bij dat woord omdat-ie slechte ogen heeft: ook als je een bril of lenzen draagt, kun je gewoon solliciteren. „Het gaat er meer om dat je een technische achtergrond hebt en affiniteit met water", zegt Arthur Klootwijk.

Hij is een van de duikbootpiloten bij het bedrijf, dat in totaal zo’n dertig werknemers telt. Nadat hij de opleiding Maritiem Officier afrondde, besloot hij beroepsduiker te worden. „En toen belandde ik hier", lacht Klootwijk, die al veel mooie plekken onder water heeft gezien. Zijn meest bijzondere duikervaring was bij de Seychellen, een eilandengroepje in de buurt van de Maladiven. „Het was fantastisch om samen met klanten daar de onderwaterwereld te bekijken."

Duikbootpiloot worden? Bij dit bedrijf kan het
Foto: U-Boat Worx.

Een maand

Hoewel het bedrijf een duikbotenfabrikant is, leiden ze ook personeel op. „Klanten die een mini-onderzeeër kopen, kunnen namelijk ook personeel bij ons huren op de momenten dat ze hun duikboot willen gebruiken. Maar sommige klanten laten ook eigen personeel opleiden. Het opleidingstraject duurt namelijk maar een maand."

De sollicitaties stromen intussen binnen, vertelt Hasselman. Wat volgens hem naast de waterskills en technische eisen een belangrijke voorwaarde is? „Dat je goed met mensen om kunt gaan. Onze klanten zijn alleraardigste mensen, maar ook veeleisend. We worden regelmatig midden in de nacht uit bed gebeld door hen. Maar dat mag ook als je voor dit soort bedragen een speeltje koopt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duikbootpiloot worden? Bij dit bedrijf kan het
Sluiten