Metro en ANP
Metro en ANP Geld & carrière 8 mrt 2018 / 09:34 uur

Politiek verbijsterd over salaris ING-topman

ING-topman Ralph Hamers krijgt een salarisverhoging van maar liefst 50 procent, werd donderdag bekend. Uit politieke hoek kwam daar direct felle kritiek op.

Regeringspartij D66 spreekt van een bizar besluit. Kamerlid Jan Paternotte roept president-commissaris van de ING, Jeroen van der Veer, op het matje en vraagt om een hoorzitting in de Kamer waarin de top het besluit moet komen uitleggen.

Van der Veer legde in gesprek met het Financieele Dagblad uit dat Hamers een veel te laag salaris heeft in vergelijking met collega’s bij Europese onderneming van dezelfde omvang. „Ralph Hamers is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald”, aldus Van der Veer.

Schandeijk

„Schandelijk”, vindt de PVV. „Terwijl de topmannen vrolijk doorgraaien – 50 procent erbij – moet de gewone man het met een kruimel doen”, aldus Geert Wilders.

Groenlinks vindt het besluit getuigen van stuitende arrogantie. Jesse Klaver vraagt zich af in welk universum ING leeft. Bovendien lijkt het erop dat bonusregels worden omzeild, zegt Kamerlid Bart Snels. Hij wil een debat met de minister van Financiën.

Aanpakken

Ook de SP is niet te spreken over de salarisverhoging, kort na een recent massaontslag. „Hopen op begrip? Ik dacht het niet! Aanpakken”, vindt fractievoorzitter Lilian Marijnissen.

De kleinere linkse oppositiepartij PvdA vindt het stuitend dat de ING-top „zichzelf verrijkt” en medewerkers „afscheept” met 1,7 procent loonsverhoging. Volgens fractievoorzitter Lodewijk Asscher heeft de financiële sector helemaal niets geleerd van de crisis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politiek verbijsterd over salaris ING-topman
Sluiten