Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 13 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

ING trekt omstreden salarisverhoging Hamers in

De ophef over de riante salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers heeft duidelijk effect gehad, want ING trekt de verhoging van Hamers in. De raad van commissarissen van de bank wilde zijn totale beloning met 50 procent verhogen naar ruim 3 miljoen euro, maar dat gaat nu niet door.

‘Gevoelige kwestie’

Om schade voor het bedrijf te voorkomen is besloten het voorstel in te trekken, laat president-commissaris Jeroen van der Veer in een verklaring weten. „Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat."

ING kreeg afgelopen week talloze reacties van klanten, werknemers en andere belanghebbenden. „Wij als raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor dit voorstel en betreuren de commotie die het heeft veroorzaakt”, aldus Van der Veer.

‘Belangrijke overwinning’

Politieke partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat ING afziet van de forse loonsverhoging. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het ‘een belangrijke overwinning’. „Geweldig om te zien wat wij samen voor elkaar krijgen", reageert hij op Twitter. Minister Wopke Hoekstra van Financiën spreekt van de ‘enige juiste uitkomst van de discussie’.

Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie zijn ook tevreden dat ING zich heeft bedacht. „Goed nieuws!”, vindt ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Wel vindt hij nog steeds dat „we moeten kijken of we dit soort exorbitante verrijkingen kunnen voorkomen".

‘Kloof nog levensgroot’

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg reageert op Twitter dat „druk van klanten, Kamer en regering werkt.” Zijn CDA-collega Erik Ronnes vindt het „gelukkig dat ING bizarre loonsverhoging intrekt. De vraag blijft wel hoe het zover heeft kunnen komen.” Ronnes maakt uit de affaire op dat „de kloof tussen bankentop en maatschappij nog levensgroot” is. Hij waarschuwt dat het „laatste woord hierover nog niet gezegd” is.

Ook voor SP-Kamerlid Renske Leijten is het hiermee nog niet klaar. „OK, verhoging van de baan! Stap 1 is gewonnen. Nu door met échte mogelijkheden om in te grijpen bij bizarre beloningsvoorstellen”, reageert ze op Twitter. Ook de PvdA wil „doorgaan met strengere wetgeving, hogere buffers en het scheiden van nuts- en zakenbankieren. ING toont aan dat we niet moeten verslappen in de strenge aanpak van de financiële sector. Anders komt de verziekte bonuscultuur weer terug die tot de financiële crisis heeft geleid.”

Ophef

Donderdag werd bekend dat de bank de beloning voor de bestuursvoorzitter wilde verhogen. Toen het nieuws naar buiten kwam, ontstond er veel ophef. De politiek in Den Haag was verbijsterd over het salarisvoorstel en ook klanten en aandeelhouders vielen over de bank heen.

Hamers krijgt trouwens nog wel salarisverhoging: hij ontvangt er 2,2 procent bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.