Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Geld & carrière 30 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Ben jij vandaag op kantoor? Dan ben je een diehard

Het is Goede Vrijdag en alhoewel het hele land al in feeststemming lijkt met fleurige paaseitjes en hazen, is de vrijdag voor Pasen geen officiële vrije dag. Iedere werkgever mag zelf bepalen of zijn personeel op deze dag werkt of niet.

Voor de mensen die wel moeten werken rijst dan de vraag: ga ik naar kantoor of werk ik thuis? RTL Z hield vorig jaar op deze dag een kleine poll op Twitter en daaruit bleek dat 76 procent van de invullers op Goede Vrijdag gewoon werkt. Alhoewel de dag dat Jezus gekruisigd zou zijn wordt gezien als een officiële feestdag, zijn we dus niet vrij in Nederland.

Vaak wordt het toch wel als vrije dag aangemerkt, zegt vakbond CNV. Of je bij jouw werkgever recht hebt op een vrije dag op Goede Vrijdag, kan je vinden in je CAO. De vakbond zocht ook uit dat vooral mensen in de gezondheidszorg en metaal en techniek vandaag moeten werken.

Dat het per sector verschilt of we vrij zijn of niet, is volgens vakbondsvoorzitter Maurice Limmen makkelijk te verklaren: „Omdat de omstandigheden en wensen in iedere sector nu eenmaal verschillend zijn, zal niet in iedere sector dezelfde afspraak gemaakt worden".

Geen school, wel gratis reizen

Veel banken, overheidsinstellingen en scholen zijn vandaag wel gesloten. Ook supermarkten doen de deuren eerder dicht. Om 19:00 moeten zij allemaal gesloten zijn volgens de winkeltijdenwet. Voor studenten is het vandaag dubbel feest: de school of universiteit is waarschijnlijk dicht én je kunt gratis reizen met je ov-chipkaart. Zowel mensen met een week- als weekendabonnement reizen gratis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ben jij vandaag op kantoor? Dan ben je een diehard
Sluiten