Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 7 feb 2018

Jonge man baalt als partner meer verdient dan hij

Mannen vinden het, in vergelijking tot vrouwen, veel belangrijker om meer te verdienen dan hun partner. Daarnaast vinden jonge mannen het zelfs vervelend als zijn partner meer verdient dan hij.

Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1115 Nederlanders die samenwonen met hun partner. ,,De meerderheid van de vrouwen verdient vandaag de dag nog steeds minder dan mannen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. ,,Blijkbaar rust er een taboe op het omgekeerde, wanneer een vrouw het meest verdient binnen een relatie.”

Aankopen verzwijgen

Daarnaast blijkt dat van alle ondervraagden vrouwen, in vergelijking tot mannen, twee keer zo vaak zwijgen over een aankoop tegen hun partner. 96 procent van alle ondervraagden zegt grote uitgaven eerst met zijn partner te overleggen. Toch zegt een op de tien Nederlanders weleens een aankoop te verzwijgen voor zijn of haar partner.

Jonge man baalt als partner meer verdient dan hij
Foto: Pexels.

Opvallend is dat 14 procent van de vrouwen zich hier schuldig aan maakt. Het percentage mannen ligt, met 7 procent, twee keer zo laag. De absolute koplopers op dit gebied zijn jonge vrouwen tot 29 jaar. Van hen heeft een kwart weleens iets gekocht zonder het te vertellen aan de partner.

Pincode

Ondanks dat ongeveer de helft van de ondervraagden de gezamenlijke rekeningen naar rato van inkomsten betaald, zegt ongeveer een op de acht zijn pincode niet te delen met zijn partner. Jongeren tot 29 jaar zijn met 60 procent de grootste voorstander van een eerlijke verdeling van de kosten. Toch zegt 16 procent van hen niet te willen dat zijn of haar rekening door de partner wordt bekeken en deelt een derde zijn pincode niet met hun partner.

Franke: ,,Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk jongeren zich zeer bewust zijn van hun financiële privacy. Dezelfde cijfers laten echter zien dat naarmate ze ouder worden, dit langzaam afneemt.”

Meer informatie over het onderzoek vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jonge man baalt als partner meer verdient dan hij
Sluiten