Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 25 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Honderden nieuwe banen voor Nederland door brexit

De Brexit heeft ervoor gezorgd dat Nederland er bijna 500 banen heeft bijgekregen. De beslissing van het Verenigd Koninkrijk om uit te de EU te stappen zorgde voor 19 miljoen euro aan investeringen in onze economie.

VK minder aantrekkelijk

Achttien bedrijven kozen ervoor om het Verenigd Koninkrijk te verlaten en naar Nederland te verhuizen. De kans is groot dat de komende jaren nog meer bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk naar ons land toekomen, denkt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), dat namens de Nederlandse regering zoveel mogelijk bedrijven naar Nederland probeert te halen.

Veel bedrijven die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk twijfelen nog of ze er weggaan en willen eerst kijken hoe de brexit uitpakt. Het NFIA had het afgelopen jaar speciale aandacht voor de brexit. Op dit moment is het NFIA in gesprek met ruim 200 buitenlandse bedrijven die een verhuizing naar Nederland overwegen naar aanleiding van de Brexit. Een verhuizing die zeker is, is die van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA naar Amsterdam. De komst van het EMA is nog niet meegenomen in de resultaten. Op dit moment werken daar zo’n negenhonderd hoogopgeleiden.

Meeste banen voor creatievelingen

In totaal kreeg Nederland ruim 12.500 extra banen erbij dankzij buitenlandse investeringen. Die werden gedaan door bedrijven zoals Netflix, Merck Performance Materials en Jellice. Samen waren de bedrijven goed voor 1,67 miljard euro aan investeringen in onze economie.

Ruim 2.500 banen werden gecreëerd door bedrijven uit de Verenigde Staten. Die zorgden voor 110 miljoen euro aan investeringen in de Nederlandse economie. In de creatieve industrie kwamen in 2017 de meeste banen bij door buitenlandse investeringen: ruim 2.100.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Honderden nieuwe banen voor Nederland door brexit
Sluiten