Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 25 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Extra oogje op de getroffen merel

Hoe erg heeft een dodelijk virus werkelijk huisgehouden onder de Nederlandse merelpopulatie? Dat moet dit weekend blijken tijdens de 15e editie van de Tuinvogeltelling.

Virus

De merel, misschien wel de meest gewone vogelsoort van Nederland is in nood. Zeker 10.000 merels vielen afgelopen jaar ten prooi aan een virus dat via muggen ons land in is gekomen. Hoe groot de schade aangericht door het umutu-virus werkelijk is, moet komend weekend blijken tijdens de 15e editie van de jaarlijkse tuinvogeltelling die georganiseerd wordt door de Vogelbescherming.

,,We hopen dat het meevalt”, zegt Chris van der Heijden van de Vogelbescherming. ,,Het virus is nu even weg omdat het winter is en er dan geen muggen zijn, maar we weten zeker dat het komende zomer weer de kop op zal steken.” Aan het virus zelf is niks te doen, zegt Van der Heijden. ,,Uiteindelijk zal het wel afnemen omdat de vogels er resistent tegen zullen worden. Dat zagen we ook in Duitsland, waar de merelpopulatie enkele jaren geleden in sommige steden tot 90 procent was afgenomen. Doordat merels jaarlijks meerdere nesten maken, is de populatie daar inmiddels weer op het oude niveau, maar dat heeft wel 3 tot 4 jaar geduurd.”

Woestijn

Gelukkig is er ook goed nieuws met betrekking tot de 15e editie van de vogeltelling, waarvoor iedereen zich kan aanmelden die komend weekend een half uurtje tijd heeft om vogels te tellen. Dankzij de telling zijn mensen zich meer bewust van hoe ze hun tuinen vogelvriendelijk kunnen inrichten. Van de Heijden: ,,Tegels eruit en meer planten erin is goed voor vogels. Tegens zijn als een woestijn voor vogels; daar kunnen ze niks mee. Planten geven zaden af en trekken insecten aan en daar kunnen vogels zich dan weer tegoed aan doen.”

Wie ook vogels wil tellen kan zich aanmelden via de site van de Tuinvogeltelling. Daar is aan de hand van de resultaten van vorig jaar ook te zien welke soorten en in welke hoeveelheden vogels zich in jouw eigen buurt bevinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Extra oogje op de getroffen merel
Sluiten