Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 20 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Zelfstandigenforum wil meepraten over regeerakkoord

Het Zelfstandigenforum wil mee gaan praten over de plannen van het nieuwe kabinet voor ondernemers. Dat schrijft het forum in een brief aan de minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. „Wij denken dat er dan werk gemaakt kan worden van onze plannen voor ondernemers.”

‘We willen af van verplichtingen voor ondernemers

Het Zelfstandigenforum bestaat uit de zzp-organisaties Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), Stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw. „Wij werken als organisaties al jaren samen”, vertelt Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland, aan Metro.

Met hun brief reageren ze op de Kamerbrief van Koolmees over de modernisering van de arbeidsmarkt. Het Zelfstandigenforum wil graag met de minister in gesprek gaan. „De sociale partners die nu met de minister in gesprek zijn, hebben het steeds over verplichtingen voor ondernemers. Daar willen wij nou juist vanaf”, vertelt Post.

Eigen positie in de wet

De voorzitters van de drie organisaties vinden dat ondernemers in een eigen positie moeten krijgen in de wet. „Nu vallen ze nog onder het arbeidsrecht en worden ze vergeleken met werknemers.” Van ondernemers wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze meedoen met de pensioenregeling. „Maar dat kan helemaal niet. En dat willen ze ook niet. Ze willen een eigen manier hebben om hun pensioen op te bouwen.”

Het Zelfstandigenforum wil ook dat de manier waarop er met ondernemers wordt omgegaan verandert. „Nu is het zo dat je bij de Belastingdienst moet bewijzen dat je geen werknemer bent. Pas dan word je gezien als ondernemer”, vertelt Post. Dat komt doordat de overheid nog altijd geen definitie heeft kunnen maken van een ondernemer. „Er is wel een definitie van een werknemer. Dus als je ondernemer bent, dan moet je bewijzen dat je geen werknemer bent. Dat vind ik raar.”

Om hun plannen voor elkaar te krijgen, wil het Zelfstandigenforum betrokken worden bij de uitwerking van de arbeidsparagraaf in het regeerakkoord. PZO-voorzitter Dennis Maessen: „Er moet niet langer over ons worden gesproken, maar met ons.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zelfstandigenforum wil meepraten over regeerakkoord
Sluiten