Merel Driessen
Merel Driessen Geld & carrière 14 dec 2017 / 08:59 uur

‘Bitcoin is niet de beste cryptocurrency’

Bitcoin: als er bij die naam geen belletje gaat rinkelen, heb je de afgelopen tijd onder een steen geleefd. De cryptocurrency is op dit moment meer dan 14.000 dollar waard. Maar wist je eigenlijk dat er veel meer cryptocurrencies zijn?

Ripple en Monero

Het zijn er inmiddels meer dan 1300. Google je op cryptocurrencies, dan komen er ook namen voorbij als Ethereum, Ripple, Litecoin, Dash en Monero. En ook deze stijgen allemaal hard in waarde.

Na Bitcoin is op dit moment Bitcoin Cash de meest waardevolle cryptocurrency. Het is alsnog een groot verschil met de 14.000 dollar van één Bitcoin, maar één Bitcoin Cash is op het moment van schrijven ongeveer 1500 dollar waard. Op de derde plek staat Dash, dat bijna 900 dollar waard is. En op vierde plek staat Ethereum met een waarde van bijna 700 dollar.

Marktaandeel

Toch is de waarde van één munt niet alles, legt Michiel van Berkel uit. Op zijn website newkidsontheblockchain.nl legt hij alles uit over cryptocurrencies aan beginners. Inmiddels heeft hij zelf tientallen cryptocurrencies verzameld. „Je moet kijken naar het marktaandeel van een munt. Dat is de prijs van de munt vermenigvuldigd met de hoeveelheid munten die beschikbaar zijn. Bitcoin staat dan nog steeds op nummer één. Maar Ripple, dat nog geen 50 cent waard is, staat op nummer 4 omdat er zo veel munten van op de markt zijn.”

Van Berkel kijkt ook naar de problemen die de verschillende cryptocurrencies oplossen. „Al die verschillende cryptocurrencies bieden oplossingen voor problemen die andere cryptocurrencies weer hebben. Tussen sommige cryptocurrencies is het moeilijk om transacties te maken, bijvoorbeeld met Bitcoin. De cryptocurrencies Litecoin en Decred hebben al een techniek ontwikkeld waarbij dit wel heel gemakkelijk kan”, vertelt hij.

Race van cryptocurrencies

Ondanks de andere 1299 cryptocurrencies, horen we het meest over Bitcoin. Van Berkel denkt dat dat komt doordat Bitcoin de eerste munt was. „Mensen kennen de naam dus gaan ze daarin investeren.”

Toch is Bitcoin niet per se de beste cryptocurrency. „Denk bijvoorbeeld aan de transactiekosten. Die van Bitcoin zijn op dit moment erg hoog, wat dat betreft ben je bij andere digitale munten beter af.” Volgens Michiel is er in de cryptocurrencywereld een soort race gaande en heerst de vraag welke cryptocurrency gaat winnen. Hij denkt niet dat Bitcoin per se de winnaar is.

In welke cryptocurrency je dan wel moet investeren, durft hij niet zeggen. „Ik ben geen beleggingsadviseur.” Maar Van Berkel heeft wel een aantal tips. Voordat je gaat investeren is het vooral belangrijk om jezelf eerst goed in te lezen. „Ga niet zomaar geld steken in cryptocurrency zonder dat je weet wat het is. Ben je overtuigd, begin dan met een klein bedrag dat je investeert. En doe dat enkel met geld dat je kan missen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Bitcoin is niet de beste cryptocurrency’
Sluiten