Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 7 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

Bekijk jij je loonstrookje weleens? Ja, om het eindbedrag te checken misschien, maar let je ook op die andere cijfertjes? Je kunt het maar beter wel doen, want een op de vijf loonstrookjes in Nederland klopt niet, blijkt uit onderzoek van salarisadministrateur Timeflex en de website Kloptmijnloon.nl.

Met name de verhogingen op het wettelijk minimumjeugdloon worden lang niet altijd doorgevoerd. Dat minimumloon is in juli verhoogd en zal per 1 januari weer worden verhoogd. In juli zijn 22-jarigen met 1,43 euro omhooggegaan en verdienen zij evenveel als 23-jarigen, vertelt onderzoeker Adriaan Bruinink van Timeflex. ,,Bedrijven vergeten soms dat bedrag door te voeren in het uitbetalen van loon. Opletten of je loonstrookje klopt kan je dus veel geld opleveren.”

Verkeerd jaar

Ook worden er veel fouten gemaakt bij het berekenen van het bijzonder belastingtarief bij het uitkeren van vakantiegeld, eindejaarsuitkering of een bonus. Dat tarief wordt berekend op basis van het salaris wat je het jaar ervoor hebt verdiend. ,,Als een werknemer minder is gaan werken of ouderschapsverlof heeft opgenomen, wordt dat niet altijd meegenomen en wordt er te veel belasting ingehouden. Aan de andere kant worden loonsverhogingen vergeten door te berekenen en betaalt de werknemer juist te weinig belasting. In dat geval moet je belasting terugbetalen, wat kan oplopen tot honderden of duizenden euro’s”, aldus Bruinink.

Ook kloppen de berekeningen van de pensioenafdracht niet altijd. ,,Sommige bedrijven vergeten de zogeheten franchise (het deel van het salaris waarover geen pensioenpremie betaald hoeft te worden, red.) af te trekken, waardoor werknemers te veel premie betalen. Van de andere kant wordt te weinig premie afgehouden, waardoor er te weinig pensioen wordt opgebouwd.”

‘Benader je werkgever’

De meeste fouten worden gemaakt in de horecabranche, gevolgd door retail en transport. ,,Juist daar werken veel jongeren en studenten”, zegt Bruinink. ,,Mocht je dus zien dat je loonstrookje niet klopt, benader dan altijd je werkgever. Je hebt recht op een eerlijk salaris.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.