Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Geld & Carrière 17 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Vijf redenen voor een vierdaagse werkweek

Leef jij ook altijd toe naar de vrijdagmiddag en zou wat jou betreft die werkweek best iets korter mogen zijn? Owen James, de vaste columnist van de Britse krant The Guardian is het met je eens. Hij wijdde er een column aan, waarin hij vijf redenen noemt waarom we allemaal vier dagen zouden moeten werken, in plaats van vijf.

Gezondheid

Uit onderzoek van database Statista is gebleken dat Britten veel te hard werken met gemiddeld 42,4 uur per week. Nederlanders zitten daar maar net onder, met een gemiddelde van 40,5 uur per week. Een hoge werkdruk zou kunnen leiden tot stress en gezondheidsklachten, wat uiteindelijk in een te hoge bloeddruk zou kunnen resulteren.

Eerlijk verdelen

Naast mensen die teveel werken, zijn er ook mensen die te weinig werken. Er is nu eenmaal niet genoeg plek voor iedereen op de arbeidsmarkt. Als iedereen minder zou werken, komt er meer ruimte vrij voor andere werknemers die niet genoeg uren kunnen pakken. Het zorgt dus voor een eerlijke verdeling van het aantal arbeidsuren per dag. Volgens Jones wordt dit nog belangijker zodra er in de maakindustrie, administratie en kleinhandel geautomatiseerd gaat worden.

Beter voor milieu

Volgens de Britse denktank The Economics Foundation zorgt een kortere werkweek voor een kleinere ecologische voetafdruk per inwoner. Bij haast zijn mensen eerder geneigd de auto te pakken in plaats van de fiets. Als men ophoudt beslissingen te nemen gebaseerd op gemak, dan vergroot dat de kans op een meer duurzaam leven.

Gendergelijkheid

Een kortere werkweek zou tevens kunnen zorgen voor een eerlijke verdeling van de huishoudelijke taken tussen mannen en vrouwen. Hoewel die verdeling de laatste jaren misschien steeds gelijkwaardiger is geworden, is die toch nog niet helemaal gelijkgetrokken. Als mannen een extra dag vrij zouden hebben, dan zouden ze die dag kunnen gebruiken om eens wat vaker de woonkamer of de slaapkamer te stofzuigen.

Voldoening

Door minder tijd te besteden aan ons werk, kunnen we meer tijd doorbrengen met familie en vrienden. Meer sporten, meer boeken lezen, meer ontspannen. We staan meer stil bij onszelf, in plaats van bij de wensen en grillen van een ander.

Kortom, een werkweek is beter voor onze gezondheid, de economie, het milieu en ons gezinsleven. Iets om over na te denken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.