Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Geld & Carrière 15 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

SP: Salarissen ministers moeten omlaag

Als het aan de SP ligt, gaan ministers in het komende kabinet er ten opzichte van hun voorgangers fors op achteruit. Ministers verdienen nu nog 181.000 euro per jaar, maar volgens de linkse partij kan daar best een kwart vanaf: zij vindt 135.750 euro al genoeg.

Dat zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak tegen De Telegraaf. Een van de redenen voor de salarisverlaging is dat er simpelweg meer ministers zitten in het komende kabinet. Rutte-II telde twaalf ministers, terwijl Rutte-III zestien ministers heeft. Om geen extra druk op de begroting te creëren, vindt Van Raak daarom dat de ministers gezamenlijk wat moeten inleveren.

Ook andere bestuurders

Van Raak wil die salarisverlaging ook doorvoeren bij andere bestuurders. De SP’er vindt dat ook bestuurders van woningcorporaties, het onderwijs en de zorg moeten inleveren. Bestuurders uit deze branches mogen nu nog net zoveel verdienen als een minister.

SP-politici proberen zelf het goede voorbeeld te geven, door hun salaris in de partijkas te laten storten. Daarna krijgen ze een salaris uitgekeerd dat veel lager ligt dan het salaris van de politici van andere partijen. Overigens staat deze regeling wel onder druk: de oud-minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk wilde deze partijafspraken afschaffen. De SP noemde dat een „pesterij".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.