Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 15 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Hoeveel salaris ben jij waard? Zo check je het

Heb je net een nieuwe baan? Of heb je al jaren dezelfde werkgever en het gevoel dat je te weinig verdient? Voordat je gaat onderhandelen met je (nieuwe) werkgever is het belangrijk om te weten hoeveel salaris je waard bent. Zo zoek je uit hoeveel je hoort te verdienen.

Doe research naar vergelijkbare functies

Kijk eerst eens naar vergelijkbare functies bij andere bedrijven. Zoek je nieuwe functie op Google op of check je vriendenkring. Ken je mensen die hetzelfde werk hebben als jij gaat doen? Je hoeft niet direct te vragen naar specifieke cijfers. Vraag ze bijvoorbeeld of ze tevreden zijn over hun salaris of wat hun mening is over wat voor salaris je zou moeten krijgen.

Zo kom je erachter wat ongeveer het basissalaris van je nieuwe baan is. Vaak is het dan nog niet afgestemd op de precieze verantwoordelijkheden, je talenten en ervaring. Maar je hebt in ieder geval een idee van wat je zou moeten verdienen. Je nieuwe werkgever gebruikt dat bedrag waarschijnlijk ook wanneer hij of zij met je gaat onderhandelen.

Ervaring en opleiding

Ben je er inmiddels achter wat het basissalaris van je (nieuwe) baan is? Bekijk dan nog eens je CV. Welke banen heb je hiervoor gehad? Wat voor opleiding heb je gedaan? Heb je naast je huidige baan ook nog extra cursussen en workshops gedaan? Hoe lang ben je al werkzaam bij deze werkgever?

Al deze factoren maken jou geschikter voor de functie en kunnen ervoor zorgen dat je salaris omhoog gaat. Wanneer je bijvoorbeeld hoger opgeleid bent, verdien je meer dan degenen die dat niet zijn. Ben je dat niet, maar heb je wel extra cursussen gedaan? Dan heb je ook al meer kennis binnen je werkveld opgedaan.

Reken de waarde van je tijd uit

Hoeveel uur besteed je eigenlijk per week aan je werk? Kijk dan niet alleen naar de uren dat je op kantoor bent, maar ook naar je reistijd. Hoe veel tijd kost het om op tijd op kantoor te zijn? Misschien maak je wel regelmatig zakenreizen of bezoek je belangrijke evenementen voor het bedrijf.

Niet alleen de uren die je in je werk steekt zijn belangrijk. Het kan ook zijn dat je extra kosten maakt voor je werkgever. Denk hierbij aan werkkleding, benzine en de oppas voor je kinderen. Haal hier dan de voordelen van het bedrijf af, zoals zorgverzekering, betaalde vrije dagen en je pensioenopbouw. Verdeel daarna het salaris over het aantal uren wat je aan je werk besteedt. Zo weet je hoeveel de uren kosten die je maakt.

Loonwijzer en salarischeck

Op het internet zijn een heleboel hulpmiddelen te vinden om uit te rekenen of je wel genoeg verdient. Op websites als Loonwijzer.nl of Intermediar kun je een salarischeck doen. Hiervoor moet je een aantal gegevens invullen. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe oud je bent, wat voor opleidingsniveau je hebt en in welke branche je werkt. Vervolgens geven ze een overzicht van wat mensen gemiddeld verdienen met een vergelijkbare functie als jij. Zo weet je direct of je te weinig verdient.

Kijk naar de toekomst

Krijg je daadwerkelijk te weinig salaris? Probeer niet te negatief te zijn. Denk eens na over groeimogelijkheden binnen het bedrijf. Misschien is er wel een kans om promotie te maken. Maak een doel voor jezelf van waar je uiteindelijk wil eindigen. Zijn hier geen mogelijkheden voor? Ga dan eens het gesprek aan met je baas. Of denk eens na over of je wel gelukkig wordt van je werkzaamheden? Misschien is het wel tijd voor een nieuwe baan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.