Kasper Hermans
Kasper Hermans Geld & carrière 27 nov 2017 / 10:33 uur

Een maandsalaris van €2900: En ik voer geen klap uit

Maandelijks 2.900 euro op je rekening krijgen zonder dat je er iets voor moet doen. Dat klinkt als een leuke prijs van een of andere loterij, maar in het geval van Dominique Detry ligt dat net even anders. De 61-jarige Wallonische krijgt dat bedrag namelijk al zeventien jaar van haar werkgever, zonder dat ze er iets voor hoeft te doen.

Meer Metro? Download de Metro-app

Lijdensweg

Dat lijkt een mooie droom, maar Detry is (inmiddels) een andere mening toegedaan. Op RTL TVI noemt ze haar huidige leven een lijdensweg. „Ik voer geen klap uit”, vertelt Detry, die depressief werd en zelfs zelfmoord overwoog. „Dankzij mijn naasten en de dokters is het gelukkig niet zover gekomen.”

Hoe is dat dan precies gegaan? In 2000 kreeg Detry net niet de baan van leidinggevende bij de bibliotheek. Maar na het mislopen van de promotie kreeg ze er wel een andere baan aangeboden. Echter bleek ze behoorlijk overbodig. Ze kreeg ook nooit een duidelijke taakomschrijving van haar leidinggevende en sindsdien doet ze dus niks. Inmiddels is haar werk al vijftien jaar niet meer geëvalueerd, waardoor ze niet ontslagen mag worden. De reden dat haar baas het werk niet meer evalueert, is dat de werkgever bang is voor een klacht over intimidatie.

Benijdenswaardig

Voor dat niks doen strijkt ze wel een behoorlijk salaris op. „Het loon is inderdaad benijdenswaardig. Maar deze situatie ervaar ik als een belediging. Als men mij vraagt wat ik doe voor de kost, durf ik niet te antwoorden."

Toch ondernam Detry in de voorbije jaren niet veel pogingen om een andere baan te zoeken. Naar eigen zeggen kon ze dat niet. „Ik moet zorgen dat er thuis brood op de plank komt. Als je constant moreel geterroriseerd wordt zoals ik, heb je geen kracht, energie of zelfvertrouwen om ander werk te zoeken."

Koffie serveren

Overigens heeft Detry wel een baan aangeboden gekregen van de provincie, maar daar liep ze niet voor warm. „Ik heb geen politieke wetenschappen gestudeerd om koffie te serveren tijdens vergaderingen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een maandsalaris van €2900: En ik voer geen klap uit
Sluiten