Rosan de Vos
Rosan de Vos Geld & Carrière 10 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

De juiste succesfactor? Eerst keihard falen

Kijk je soms heel erg tegen iemand op? Cijfer je jezelf wel weg omdat je denkt dat iemand anders het beter doet dan jij? Vergeet dan niet dat je eerst flink op je bek moet gaan om sterk te worden. Om jou een hart onder de riem te steken, hier kleine portretten van mensen die eerst keihard hebben gefaald voordat ze succesvol werden.

J.K. Rowling

Een van de rijkste vrouwen ter wereld, schrijfster J.K. Rowling, heeft het echt niet altijd makkelijk gehad. Nu kan ze misschien zo een flinke villa op de kop tikken, maar hiervoor heeft ze altijd een bikkelharde strijd moeten leveren. Voordat haar beroemde verhaal in boekvorm bestond, verloor ze haar baan en scheidde ze in dezelfde periode van haar man, waardoor ze bij haar zus moest intrekken.

Daarnaast werd haar Harry Potter-verhaal ook nog eens door tientallen uitgevers afgewezen. Maar juist hierdoor verbeterde ze haar verhaal steeds weer. „Ik had nog steeds een geweldige dochter, een typemachine en een goed idee.” Ze heeft, om anderen te inspireren, ook afwijzingen op social media gedeeld in het kader van ‘geef nooit op’.

Thomas Edison

Je kent ‘m waarschijnlijk nog uit je geschiedenisboeken: Thomas Edison was dé uitvinder van de gloeilamp. Maar als kleine jongen op de basisschool werd hem verteld dat hij ‘te dom was om iets te leren’. Bovendien werd hij ontslagen bij zijn eerste twee banen en heeft hij eerst een paar honderd pogingen moeten doen voordat de gloeilamp überhaupt werkte. Maar hé, deze man heeft het gemaakt.

Brandon Stanton (Humans of New York)

Momenteel heeft hij ruim 18 miljoen likes op Facebook, maar voordat Brandon Stanton aan Humans of New York begon, zat het hem niet mee. In juli 2010 verloor hij zijn baan in Chicago. In plaats van een nieuwe baan zoeken, besloot hij geld helemaal te vergeten en iets te gaan doen waar hij daadwerkelijk gelukkig van werd, schrijft the Huffington Post. Hij ging reizen en foto’s maken, zes maanden lang. Lang genoeg om zonder geld naar New York te verhuizen om daar zijn hobby voort te zetten.

Iedereen verklaarde hem voor gek, maar hij wist dat hij het beste idee van zijn hele leven had. Hij nam nooit een dag vrij, schoot duizenden foto’s en wist dat wat hij maakte speciaal was. Toen hij zijn foto’s van zijn eigen Facebookprofiel naar een Facebookpagina verhuisde, begon het balletje te rollen.

"What's the nicest thing your brother has ever done for you?""One time he made me a card. It said: 'Dear Steve, thanks for giving me a new toy.'"

Posted by Humans of New York on Saturday, January 4, 2014

Johan Cruijff

Voordat voetbalgrootheid Johan Cruijff een succesvol trainer en voetbalanalist werd, waagde hij zich aan een zakelijk avontuur. Hij richtte samen met vriend en zakenpartner Michel Basilevitsj in Barcelona het bedrijf CB-International op. De onderneming hield zich bezig met de export van wijn en groenten. Het bedrijf liep echter uit op een mislukking toen de ex-voetballer een Catalaanse varkensfokkerij opkocht. Basilevitsj bleek het vermogen handig te hebben weggesluisd en liet Cruijff achter met een schuld van 6 miljoen gulden.

Steve Jobs

Voor de man achter jouw hippe Macbook is het ook allemaal niet aan komen waaien. Hij werd in 1985 bij Apple de laan uitgestuurd, en was toen van plan met zijn bedrijf NeXT te gaan concurreren met de pc de Macintosh. Het plan was om er miljoenen mee te verdienen, maar dit wilde niet lukken: hij verkocht er slechts 20.000. Toch zegt hij dat zijn ontslag het beste was dat hem ooit was overkomen – hij leerde weer als beginner te denken. Toen hij baas werd bij Apple, nam hij het bedrijf over en het groeide uit tot een megasucces.

Niet alles lukt meteen

Dus baal jij dat het allemaal niet wil lukken? Ben je net ontslagen? Heb je een tentamen niet gehaald? Ben je al drie maanden werkloos? Ga je nog steeds elke dag naar die rotbaan?

Het geeft niets: falen is een succesfactor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.