Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 3 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Je bent maar 3 uur productief op een werkdag

Zit jij het eerste uur van je werkdag radeloos voor je uit te staren? Of kom je na de lunchpauze pas op gang? Dat een werkdag van acht uur niet per se efficiënt is, klinkt je vast niet raar in de oren. De voordelen van een kortere werkdag kwamen het afgelopen jaar al vaker in het nieuws. Zes uur per dag werken zou al meer dan genoeg zijn.

Maar nu blijkt uit Brits onderzoek dat een werkdag van zes uur zelfs al te hoog ingeschat is. De website vouchercloud.com (een soort Groupon) deed onderzoek naar hoe productief mensen op het werk zijn. Hier kwam uit dat de gemiddelde Britse kantoormedewerker nog geen drie uur per dag productief bezig is.

80 procent vindt zichzelf niet productief

De website ondervroeg bijna tweeduizend Britten van 18 jaar en ouder. Alle mensen die meewerkten hebben een fulltimebaan op kantoor. De eerste vraag die de proefkonijnen kregen was ‘Vind je jezelf de hele werkdag productief?’ waarop bijna 80 procent antwoordde met ‘nee’. Iets meer dan twintig procent vindt zichzelf wel de hele dag productief.

De volgende vraag die de proefkonijnen kregen, was ‘Hoe lang denk je dan wel productief te zijn op je werk?’. Het antwoord dat de onderzoekers kregen was gemiddeld genomen twee uur en 53 minuten. Dat betekent dat de mensen vinden dat ze meer dan vijf uur per dag helemaal niet productief zijn. De onderzoekers waren daarop natuurlijk benieuwd naar waar ze die vijf uur per dag dan aan besteden. De proefkonijnen konden uit een lijst van tien opties meerdere aanvinken. Zo konden de onderzoekers een top 10 afleidingen opstellen.

Half uur per dag zoeken naar ander werk

Het checken van social media staat, natuurlijk, op nummer 1. Maar hier besteden de proefkonijnen niet de meeste tijd aan. Eén uur en vijf minuten besteden ze gemiddeld aan het lezen van nieuwswebsites, terwijl ze 44 minuten besteden aan social media. Opvallend is dat de proefkonijnen tijdens hun werk ook op zoek zijn naar ander werk. Dit doen ze bijna een half uur per dag.

De laatste vraag die de proefkonijnen kregen was of ze de werkdag door zouden komen zonder deze afleidingen, waarop 65 procent antwoordde dat ze dat niet denken te kunnen. Meer dan de helft hiervan legde uit dat de afleidingen de werkdag dragelijker maken. Ze hebben het idee dat ze profiteren van de korte pauzes tussendoor.

Werkdag van zes uur

Voor een kortere werkdag is al eerder gepleit. In Zweden werd een experiment gedaan waarbij 68 verpleegsters twee jaar lang diensten van zes uur in plaats van acht uur draaiden. Ze kregen nog wel hetzelfde salaris. Eind 2016 was het experiment klaar en bleek dat de verpleegsters minder vaak ziek waren en minder vrije dagen opnamen dan wanneer ze acht uur per dag werkten. Daarnaast was hun gezondheid beter, waren ze geconcentreerder en hadden ze minder stress.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.