Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 3 okt 2017

Detailhandel Nederland wil koopzondag voor kerst

Het najaar en de decembermaand gelden als de belangrijkste periodes van het jaar voor de detailhandel. Dit jaar vallen de kerstdagen op een maandag en een dinsdag. Detailhandel Nederland ziet daarom graag dat de dag ervoor een koopzondag in heel Nederland wordt.

Koopdagen verloren

Zowel Eerste Kerstdag als nieuwjaarsdag valt dit jaar op een maandag. Op de dag ervoor, zondag, zijn in een groot deel van Nederland de winkels dan gesloten. „Zo gaan er in de belangrijkste maand van het jaar een hoop koopdagen verloren. En daarom vinden wij dat de zondag voor kerst een koopzondag in heel Nederland moet zijn”, vertelt Dolf Kloosterziel, woordvoerder van Detailhandel Nederland, tegen Metro.

De belangenvereniging heeft daarom iedere gemeente in Nederland opgeroepen een koopzondag op 23 december 2018 in te voeren. Daarnaast vraagt ze gemeenten die al een koopzondag hebben die dag ruimhartiger om te gaan met de openingstijden.

Gereformeerde gemeenten

Maar in lang niet alle gemeenten staan ze open tegenover koopzondagen. In veel gereformeerde gemeenten wordt de zondag nog altijd gezien als de rustdag van de week. „Daar hebben we dan ook begrip voor. Iedere gemeente in Nederland mag zelf bepalen of ze een koopzondag invoert. Van de gemeenten Kampen en Harderwijk hebben we al het bericht gekregen dat ze gaan overleggen met de gemeenteraad en de ondernemers”, vertelt Kloosterziel. Hij verwacht dat de andere gemeenten goed zullen reageren en dat de wijzigingen doorgevoerd zullen worden.

Tegen de NOS vertelt de burgemeester van Kampen dat hij denkt dat het voorstel weinig kans heeft in zijn gemeente. Hij wil de brief wel met de gemeenteraad bespreken. „De coalitie heeft hierover uitdrukkelijk afspraken gemaakt. Buiten een paar grote evenementen kunnen de winkels niet open”, aldus burgemeester Koelewijn.

Normale winkeldag

De zondag wordt de laatste jaren steeds vaker als een normale winkeldag gezien. CityTraffic deed bijna drie jaar geleden al onderzoek naar de koopzondag in Nederland. Zij gaven aan dat de van oudsher rustdag steeds meer gezien wordt als een dag om eropuit te gaan en te shoppen. Toen waren vooral de winkel in de grote steden iedere zondag open. Maar nu is er ook iedere week een koopzondag in steden als Nijmegen, Breda en Den Bosch.

In vooral gereformeerde gemeenten zijn ze nog tegen koopzondagen. In de binnenstad van Zwolle zijn de winkels nog altijd één keer per maand open. In Veenendaal zijn ze maar een paar keer per jaar op een zondag open. Daar zijn in de gemeenteraad nu wel onderhandelingen om iedere maand een koopzondag in te voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Detailhandel Nederland wil koopzondag voor kerst
Sluiten