Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 28 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom Nadine (21) wél lid is van een vakbond

De 21-jarige Nadine el Hassani is nog maar een jaar lid van vakbond CNV Jongeren, maar heeft nu al ambitieuze plannen. De belangrijkste twee: ze wil het imago van de vakbond veranderen en het aantal actieve leden verdubbelen.

Steeds minder mensen zijn lid van een vakbond, bleek deze week uit cijfers van het CBS. De vakbonden tellen dit jaar samen 1,7 miljoen leden, 15.000 minder dan vorig jaar. Ze hebben vooral te maken met een vergrijzing, want nog geen 4 procent van de vakbondsleden is onder de 25 jaar.

Suf imago

CNV Jongeren telt 1400 leden, waaronder de Utrechtse Nadine. Ze heeft Human Resource Management gestudeerd en doet nu de premaster Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht.  „Alles wat gaat over onderwijs en de arbeidsmarkt vind ik heel interessant", zegt Nadine, die via een vriendin terecht kwam bij de vakbond. „En eigenlijk is een vakbond interessant voor iedereen, want we hebben allemaal wel iets op het gebied van studie, stage of werk waar we mee zitten. Je kan geen stage vinden, krijgt te weinig betaald of ervaart werkstress. Precies de belangen waar een vakbond voor opkomt."

Ze vindt het jammer dat veel mensen denken dat een vakbond nog steeds een activistische beweging is die staakt en protesteert, maar ze snapt het wel. Want tot iets meer dan een jaar geleden had ze zelf ook niet gedacht dat ze ooit lid zou worden van een vakbond. „Een vakbond was iets sufs waar je ouders lid van waren en dat af en toe voorbijkwam in het journaal."

Nadine (21) is lid van een vakbond en dit is waarom
Nadine: „Een vakbond doet meer dan alleen staken." Foto: ANP.

„Inmiddels weet ik wel beter, maar hier valt nog veel te winnen", zegt Nadine, die het meest enthousiast is over de discussieavonden. „Het is zo tof dat datgene wat we bespreken, ook echt terechtkomt in Den Haag. Onze voorzitter heeft nauw contact met verschillende ministeries en geeft aan wat er op het gebied van het onderwijs en de arbeidsmarkt beter zou moeten.”

Want minder leden of niet, vakbonden boeken nog steeds belangrijke overwinningen. Na onderhandelingen zorgden vakbonden ervoor dat de leeftijdsgrens van het jeugdloon werd verlaagd van 23 naar 21 jaar en dat zo’n 700.000 uitzendkrachten vanaf volgende maand betere arbeidsvoorwaarden krijgen. En deze week kwam naar buiten dat supermarktmedewerkers in twee jaar tijd 3,5 procent meer gaan verdienen.

Discriminatie op de arbeidsmarkt

„Pas hadden we het over discriminatie op de arbeidsmarkt, een onderwerp dat mij erg aanspreekt. Ik ben van Marokkaanse komaf en heb het idee dat het altijd meespeelt. Zo moest ik tijdens mijn studie stagelopen. Ik begon als eerste van de klas met zoeken, maar had als laatste een stageplek en daarnaast ook de meeste gesprekken gehad.” Ze zucht en zegt dan: „Als ze dan wéér zeggen dat je te jong bent, weet je nooit zeker of dat echt de reden is. Misschien valt het mee hoor, maar ik wil me er in ieder geval hard voor maken.”

‘Jongeren zijn te passief’

Nadine heeft wel een verklaring waarom zo weinig jongeren lid zijn van een vakbond. „Ze zijn te passief. Ze willen wel makkelijker aan een stage komen, maar lid worden van een vakbond is een ver-van-hun-bedshow. Daarnaast speelt het imago een rol. Maar ik weet zeker, hoe meer jongeren lid en actief zijn, hoe meer onderwerpen eraan het licht komen en hoe sneller er iets kan worden aangepakt.”

„Nu is het zaak dat jongeren dat gaan inzien. Dat de drempel naar discussieavonden lager wordt en het imago verandert. Want ik weet inmiddels zelf ook: een vakbond is echt meer dan staken in een fluorescerend hesje.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.