Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 19 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Depressies: hoe deal je er mee op je werk?

Het overkomt iedereen wel een keer: een periode waarin het je even niet mee zit. Je relatie is gestrand of je hebt een goede vriend of vriendin verloren. ‘s Ochtends heb je geen motivatie om naar je werk te gaan, maar je moet toch geld in het laatje brengen. Hoe ga je met je werk om als het je allemaal te veel wordt? Metro geeft je tips.

1. Bespreek het met je baas en collega’s

Het is lang een taboe geweest om te praten over je mentale gezondheid op je werk. Maar inmiddels is het meer geaccepteerd. Doe er wat mee, want het kan goed werken om aan je baas te vertellen dat je eigenlijk niet lekker in je vel zit. Vooral wanneer je merkt dat je werkprestaties erdoor achteruit gaan.

Heb je het gevoel dat je werkgever je niet gaat begrijpen, bespreek het dan met collega’s van wie je weet dat ze dat wel doen. Of houd het voor jezelf. Wanneer je toch besluit om met je baas te praten, maak dan duidelijk dat je werk ook nu nog erg belangrijk is. Je doet je best ondanks de moeilijke tijd waarin je zit.

2. Maak het makkelijker voor jezelf

Normaal gesproken geef je misschien veel om hoe je eruitziet op je werk. Je staat ’s ochtends een half uur voor de spiegel om de perfecte outfit bij elkaar te rapen. Eigenlijk zijn die extra accessoires nergens voor nodig. En al helemaal niet als je in moeilijke tijden zit. Probeer het wat makkelijker voor jezelf te maken. Het maakt niemand uit dat je vandaag dezelfde broek aan hebt als gisteren.

Het betekent dat je wat meer dingen op de automatische piloot moet doen. Trek de komende tijd ’s ochtends een eenvoudige spijkerbroek en shirt aan. Gooi er ook niet ineens een heel nieuw dieet in. Gezond eten is natuurlijk goed voor je, maar je kunt het nu niet aan om iedere keer de voedselverpakking te checken op de hoeveelheid calorieën.

3. Doe een stapje terug

In sommige gevallen is het goed voor je om extra te sporten. Het zorgt voor een goede balans tussen ontspanning en inspanning waardoor je bijvoorbeeld beter functioneert op werk. Maar het kan ook zijn dat je situatie zo erg is dat extra inspanningen totaal niet helpen. Doe dan een stapje terug.

Nu is het de tijd om eerlijk tegen jezelf te zijn in wat je wel en niet aan kan. Soms is je werk gewoon echt te veel voor je. Denk er dan eens over na om er een tijdje tussenuit te gaan. Neem een aantal dagen vakantie en besteed die lekker aan je zelf. Het kan ook zijn dat de situatie zo menens is dat je voor de komende tijd wat uren minder moet werken. Wees daarin ook eerlijk tegen jezelf en tegen je baas.

4. Zoek hulp

De steun van goede vrienden en familie doet natuurlijk veel. Maar het kan ook zijn dat ze je niet helemaal begrijpen. Of dat je het moeilijk vindt om over bepaalde onderwerpen met ze te praten, omdat ze bijvoorbeeld betrokken personen kennen. Denk er dan eens over na om professionele hulp te zoeken.

Ook als je merkt dat je vergeet aan jezelf te denken doordat je veel zorgt voor een ander of je een drukke baan hebt, is het fijn om af en toe met bijvoorbeeld een therapeut te praten. Ze staan onafhankelijk in de situatie en kennen de personen waar je het over hebt niet. Het zorgt ervoor dat je licht aan het eind van de donkere tunnel gaat zien.

Bron: Payoff

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.