Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 19 okt 2017 / 08:18 uur

‘Gps-tracker kind is totaal overbodig’

Dankzij gps-trackers weet je als ouder altijd waar je kind uithangt. Maar uit onderzoek van de Noorse Consumentenbond blijkt dat de gps-horloges voor kinderen slecht zijn beveiligd. Vreemden kunnen de controle overnemen, communiceren met kinderen en hen volgen of afluisteren.

Het Noorse Forbrukerrådet testte diverse gps-horloges voor kinderen en kwam daarbij ernstige veiligheidslekken tegen. Een aantal van de onderzochte modellen die gevoelig zijn voor een hack, zijn ook verkrijgbaar in Nederland, namelijk modellen met de app SeTracker en de Gator 2. Het advies van de Nederlandse Consumentenbond is dan ook: koop deze producten niet!

„Onze grootste zorg is dat kwaadwillenden het horloge kunnen overnemen en alles kunnen doen wat de ouder ook kan: communiceren met het kind, zien waar hij of zij is”, vertelt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond aan Metro. „Maar daarnaast kan hij de boel ook manipuleren, door bijvoorbeeld te zorgen dat de locatie niet klopt”, stelt zij. „Het product is bedoeld om ouders een gevoel van veiligheid te geven, maar het is dus juist te hacken”, aldus Donat.

Track & Trace

Maar de gps-horloges staan niet op zich, experts maken zich al langer zorgen over connected toys – speelgoed dat is verbonden met internet„We zien steeds vaker dat producten in contact staan met het internet, terwijl de beveiliging niet op orde is”, meent Donat. „Nu zijn het de gps-horloges, een tijdje terug was het een pratende pop en daarvoor de beveilingscamera’s van de Aktion. Het schort aan veiligheid bij deze connected products, en daar moet zowel de consument als fabrikant op bedacht zijn.”

Ook Henk Boeke, eindredacteur van Ouders Online is niet verbaasd over het nieuws van de onveilige horloges. „Wij zijn al lang bezig om al die apparaten en speelgoed dat is verbonden met het internet te onderzoeken op veiligheid. Het is allemaal even brak en kan worden gehackt.” Al eerder gaf het platform aan dat tracking en tracing van kinderen onnodige bangmakerij is en bovendien niet werkt. „Dat is bijvoorbeeld het geval bij monitoren tegen wiegendood. Die hebben nul komma nul effect en redden geen enkel kinderleven.”

Schijnveiligheid

Een van de problemen die Boeke aanstipt op de site is dat de producten ‘volstrekt overbodig’ zijn. „Er zal geen kind minder door gekidnapt worden (wat overigens al zeer sporadisch voorkomt) en bij spijbelen word je gewoon gebeld wordt door de school dat je kind niet aanwezig is", is er te lezen. „De gps-trackers geven een misplaatst gevoel van veiligheid", vertelt Boeke.

Waarom mensen de gps-trackers dan toch aanschaffen? „We leven in een tijd waarop alle risico’s geminimaliseerd moeten woorden. Iedereen probeert alles maar veiliger te maken", stelt Boeke. Een mening die columniste en schrijver Phaedra Werkhoven ondersteunt: „We zijn allemaal in een angstkramp geschoten, met het idee dat op iedere hoek van de straat een wit busje staat."

Schadelijk voor kinderen

Een ander punt dat zowel Werkhoven als Ouders Online vermelden, is dat het kinderen kan belemmeren in hun ontwikkeling. In een brief aan een fabrikant van connected toys, schrijft Ouders Online dat het kinderen ‘de kans ontneemt om fouten te maken en de mogelijkheid om zelfstandig te leren functioneren’. „Op termijn zult u de onveiligheid dus juist vergroten in plaats van verkleinen.”

Werkhoven meent dat je kinderen ook moet loslaten. „Deze ‘helikopterouders’ hebben niet het juiste effect op kinderen. Het zelfoplossend vermogen van kinderen wordt hierdoor minder. Als ouders de hele tijd dingen oplossen en hun kinderen bewaken als haviken, dan los je dus niets zelf op en krijg je op latere leeftijd problemen." Bovendien, zo stelt zij, ontslaat het je van afspraken maken met je kind, zoals aangeven dat je kind na schooltijd naar huis komt of aangeeft waar hij of zij is.

„Het leven bestaat uit risico’s”, aldus Werkhoven. „Die kun je niet uitbannen, ook niet voor je kinderen. Je kunt het best proberen, maar uiteindelijk is het ongezond en maak je jezelf er gek mee."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Gps-tracker kind is totaal overbodig’
Sluiten